BUSHCRAFT/ÖVERLEVNADSKURS

Du har precis plockat svamp i en ny skog och hittat kantarellstället du länge letat efter. Efter att ha fyllt korgen så märker du att du faktiskt inte har en aning om var du är, du är vilse! Mobilen har bara 5% batteri kvar och ingen mottagning. Vad skall du göra? Kommer någon att hitta dig och när? Hur håller du dig varm om du blir tvungen att spendera natten ute?
Med hjälp av Bushcraft kan du läsa av naturen. Dina kunskaper i bushcraft kan ge dig goda förutsättningar reda ut en oväntad överlevnadssituation i skogen.

Under vår kurs i 3 dagar i Kolarbyn, invigs du i ämnena Bushcraft och Överlevnad i skog och mark.
Ni rör er i Bergslagens magiska skogar tillsammans med vår erfarna Instruktör och Guide från Jonas Vildmark. Ni lär er grunderna i hur man tar hand om sig själv ute i naturen, på naturens villkor. I dagens moderna samhälle ligger stort fokus på konsumerande av färdiga tjänster och produkter, men för att hantera en kritisk situation i skogsmiljö krävs mer än utrustning – nämligen kunskap och självinsikt. Ni kommer under kursen beröra ämnen som att göra upp eld, hantera vatten samt bygga ett nödskydd för övernattning.

Upplevelsens lärande börjar redan vid ankomst till Kolarbyn Dag 1, då ved och utrustning skall ordnas för er första natt, vilken spenderas i en av Kolarbyns kolarkojor.

Dag 2 fortsätter vi med övningar på plats i Kolarbyn innan vi vandrar längre ut i skogen för att bygga ett tillfälligt nödläger.

Dag 3 samlas vi åter kring elden tillbaka i Kolarbyn för att reflektera och summera vad vi lärt oss under dagarna. Vardagens stress har då sedan länge lämnat din kropp efter att ha fokuserat endast på lärdomar från den friska och härliga naturen.

Dagarna är fyllda av nyttig skogskunskap, föreläsningar och övningar som hålls både i Kolarbyn och dess omkringliggande skog.
Ämnen som vi berör är: eldkunskap, säker hantering av eggverktyg (kniv, såg, yxa), utrustning, navigering efter naturens tecken, bygga skydd, vattenhantering, användbara växter, vildmarkssäkerhet, fältmässig slöjd, överlevnadspsykologi och överlevnadsfysik.

En av de två nätterna kan spenderas sovandes i era egenhändigt byggda nödskydd. Alternativt drar du dig tillbaka till din mysiga kolarkoja i Kolarbyn, om så önskas. Kursen avslutas med en gemensam sammanfattning av vad vi lärt oss under våra dagar tillsammans, innan vi säger adjö för denna gång.

Pris från
3.950 SEK/person, 3.550 SEK/barn enkelrumstillägg 250kr/natt om du reser själv (rekommenderad ålder, från 12 år)

Kursen arrangeras 2 eller 3 nätter, på fasta datum 2021
Datum för 2 nätter: 14-15 april, 26-27 maj, 21-22 juni, 25-26 augusti, 13-14 september. Du kan också lägga till en extra natt.
Datum för 3-nätters: 22-25 april, 7-10 juni, 30 september-3 oktober

Tid & plats
Incheckning i Kolarbyns reception kl. 14.00-15.00. Kolarbyn har ingen bemannad reception, men en värd möter upp er vid incheckningen. Vid incheckningen detar ni en guidad rundvandring för att få information om hur allt fungerar och vart man hittar allt. Ni har tillgång till kolarkojan från incheckningen på ankomstdagen till utcheckningen kl. 11.00. Första natten spenderas i 2-bädds kolarkoja. Instruktörsledda övningar inleds efter frukosten dag 2, kl. 10.00. Andra natten kan spenderas i egenhändigt byggt nödskydd, alternativt i kolarkoja. Instruktören lämnar er efter frukost dag 3. Väljer ni att boka datumen på 3 nätter stannar ni en natt till och får möjlighet att själva utforska era nya kunskaper i Kolarbyn.

Utcheckning 10.30.

Deltagare Max 12 deltagare

Ingår i priset
Bushcraft-/Överlevnadskurs tillsammans med instruktör/guide, lån av kursmaterial och diverse verktyg, 2 eller 3 nätters logi i 2-bädds kolarkoja med uppblåsbart liggunderlag och fårskinn att sova på, enklare middag från vårt skafferi dag 1och 3, enklare lunch och middag i skogen dag 2 i fält, frukost och lunch i Kolarbyn dag 2 och 3. Tillgång till flytande bastu i 1,5 timmar (tiderna delas med andra och värms upp av dig). Under övernattningen i kolarkoja ingår ved att hugga för att elda med, stearinljus, tändstickor, färskvatten att hämta ur källan, tillgång till grillplatser, köksutrustning för matlagning över eld, diskmöjligheter vid bäcken, sopsortering, tillgång till sittplatser i Storkojan.

Boende
Delad bädd i kolarkoja för 2 personer, alternativt övernattning i nödskydd (andra natten). (Enkelrumstillägg 250 kr/pers/natt)

Övrigt för vistelsen i Kolarbyn
För din vistelse i Kolarbyn rekommenderar vi att du tar med dig vädertåliga kläder och skor, varma kläder för kalla nätter, sovsäck, kudde, ficklampa, powerbank, kikare, badkläder, handduk, vattenflaska, snacks.

Övrigt om kursen
Du kommer också få en personlig kontakt med Jonas Vildmark via ett välkomstbrev ca 1 vecka innan ankomst. Brevet kommer att innehålla mer information om packlista och andra tips. Vi rekommenderar att du tar med sovsäck (går att hyra a Jonas natt 2) liggunderlag, pannlampa med tillhörande extrabatterier, kikare, badkläder, handduk, vattenflaska, mygghatt och heltäckande kläder, anteckningsmaterial.

COVID-19
På grund av Covid-19 ser vi det som att det är av största vikt att informera dig personligen om hur allt fungerar i Kolarbyn samt våra rutiner och regler.
Du som gäst har också ett ansvar under din vistelse i Kolarbyn gentemot andra gäster och tänk på att du faktiskt är en del av andra gästers upplevelse :)

Vi vill att du ska få en så angenäm och säker vistelse som möjligt i Kolarbyn, därför är det viktigt att du som gäst

  • känner dig fullt frisk vid tillfället, samt att myndigheterna ej kommer med ytterligare restriktioner.
  • respekterar god handhygien och håller avstånd till andra gäster.
  • ankommer i tid och är klädd för väder före klockan 15.00 (då första rundturen brukar starta och tar 20 minuter.
  • deltar i rundturen (alla åldrar och alla gäster som vistas i Kolarbyn)
  • ser till att hela er grupp/familj ankommer i tid.
  • är medveten om att incheckning av er familj/grupp kommer inte att ske förrän hela ert sällskap ankommit (i tid)
  • är medveten om att vi har inte möjlighet att checka in gäster senare än 15.30.
  • lagar all mat utomhus, där det finns god möjlighet att hålla distans till varandra.

Vi önskar dig varmt välkommen och hoppas att få se dig snart i Kolarbyn!
Hälsar Malin och hela Kolarbyn-teamet!

BOKA AKTIVITET

FOTOGALLERI

FOTOGALLERI

OMDÖMEN FRÅN VÅRA GÄSTER

  One of the best things I've done
Excellent place! I will 100 percent returning in the future (hopefully not too distant)!
/av Joe, 2015-06-10

  Jag har rest jorden runt men fick en av de bästa upplevelserna någonsin i kolarbyn. Vackert som en saga…
/av Josefine, 2014-12-08

  Underbart!
Andra vistelsen vid Kolarbyn och lika nöjda denna gång. Alla borde uppleva en åtminstone en natt i Kolarbyn! Jag skriver det motvilligt, eftersom jag skulle vilja ha det för mig själv! Frukosten var värt varenda krona!
/av Wes, 2015-09-28

VI ÄR MÄRKTA MED

VI ÄR MÄRKTA MED