BUSHCRAFT OCH ÖVERLEVNADSKURS

Du har precis plockat svamp i en ny skog och hittat kantarellstället du länge letat efter. Efter att ha fyllt korgen så märker du att du faktiskt inte har en aning om var du är, du är vilse! Mobilen har bara 5% batteri kvar och ingen mottagning. Vad skall du göra? Kommer någon att hitta dig och när? Hur håller du dig varm om du blir tvungen att spendera natten ute?
Med hjälp av Bushcraft kan du läsa av naturen. Dina kunskaper i bushcraft kan ge dig goda förutsättningar reda ut en oväntad överlevnadssituation i skogen.

Under vår kurs i 3 dagar i Kolarbyn, invigs du i ämnena Bushcraft och Överlevnad i skog och mark.
Ni rör er i Bergslagens magiska skogar tillsammans med vår erfarna Instruktör och Guide från Jonas Vildmark. Ni lär er grunderna i hur man tar hand om sig själv ute i naturen, på naturens villkor. I dagens moderna samhälle ligger stort fokus på konsumerande av färdiga tjänster och produkter, men för att hantera en kritisk situation i skogsmiljö krävs mer än utrustning – nämligen kunskap och självinsikt. Ni kommer under kursen beröra ämnen som att göra upp eld, hantera vatten samt bygga ett nödskydd för övernattning.

Upplevelsens lärande börjar redan vid ankomst till Kolarbyn Dag 1, då ved och utrustning skall ordnas för er första natt, vilken spenderas i en av Kolarbyns kolarkojor.

Dag 2 fortsätter vi med övningar på plats i Kolarbyn innan vi vandrar längre ut i skogen för att bygga ett tillfälligt nödläger.

Dag 3 samlas vi åter kring elden tillbaka i Kolarbyn för att reflektera och summera vad vi lärt oss under dagarna. Vardagens stress har då sedan länge lämnat din kropp efter att ha fokuserat endast på lärdomar från den friska och härliga naturen.

Dagarna är fyllda av nyttig skogskunskap, föreläsningar och övningar som hålls både i Kolarbyn och dess omkringliggande skog.
Ämnen som vi berör är: eldkunskap, säker hantering av eggverktyg (kniv, såg, yxa), utrustning, navigering efter naturens tecken, bygga skydd, vattenhantering, användbara växter, vildmarkssäkerhet, fältmässig slöjd, överlevnadspsykologi och överlevnadsfysik.

En av de två nätterna kan spenderas sovandes i era egenhändigt byggda nödskydd. Alternativt drar du dig tillbaka till din mysiga kolarkoja i Kolarbyn, om så önskas. Kursen avslutas med en gemensam sammanfattning av vad vi lärt oss under våra dagar tillsammans, innan vi säger adjö för denna gång.

Pris per person för 2 nätter i kolarkoja

Vuxen: 4.350 SEK. Barn 3.550 SEK.
Soloresenär med enkelrumstillägg 4.850 SEK

Missa inte att lägga till extra nätter i Kolarbyn till förmånligt pris när du bokar vår kurs! Vi har fått feedback från våra tidigare deltagare att de gärna skulle stannat en natt till, efter kursen om de vetat. De ville gärna praktisera sina nya kunskaper och även hinna med att basta och hyra kanot. Lägg till en extra natt så vi bjuder på alla måltider tills du åker hem!

Kursen arrangeras vid fasta datum 2024
26-28/6
3-5/7
13-15/8
28-30/8
10-12/9

Tid & plats
Incheckning i Kolarbyn kl. 14.00-15.00. Vi möter er vid receptionen vid incheckning. Kommer ni före 14.45 hinner ni få er koja före den guidad rundvandringen där ni får veta hur allt fungerar och vart man hittar allt. Ni har tillgång till kolarkojan från incheckningen på ankomstdagen till utcheckningen kl. 11.00. Första natten spenderas i 2-bädds kolarkoja. Instruktörsledda övningar startar dag 2, kl. 10.00. Andra natten kan spenderas i egenhändigt byggt nödskydd, alternativt i er koja. Instruktören lämnar er efter frukost dag 3. Väljer ni att stanna 3 nätter har ni ytterligare en natt att får möjlighet att själva utforska era nya kunskaper i Kolarbyn.

Utcheckning 11.00.

Ingår i priset
Bushcraft-/Överlevnadskurs tillsammans med instruktör/guide, lån av kursmaterial och diverse verktyg. 2 nätters logi i 2-bädds kolarkoja med uppblåsbart liggunderlag och fårskinn att sova på. Alla måltider under vistelsen. Tillgång till flytande bastu (2 timmar). Under övernattningen i kolarkoja ingår ved att hugga för att elda med, stearinljus, tändstickor, färskvatten att hämta ur källan, tillgång till grillplatser, köksutrustning för matlagning över eld, diskmöjligheter vid bäcken, sopsortering, tillgång till sittplatser i Storkojan.

Dag 1, ankomstdag
Incheckning och rundvandring i Kolabyn för att ni vet var allt finns och hur det fungerar.
Middag från vårt skogsskafferi, som ni tillagar själva över elden.

Dag 2, kursen startar

Frukost att laga över elden finns tillgänglig på morgonkvisten i god tid före kursen startar.
10.00 träffar ni instruktören (Jonas) och håller i Kolarbyn fram till lunch innan ni går iväg ut i skogen för att praktisera vad ni lärt er.
Övernattning sker i egen byggd bivack i skogen tillssmmans med andra deltagare och instruktören.
Er koja finns alltid tillgänglig för er i Kolarbyn, inom 20 min promenad från lägerplatsen om ni ni vill.
Dag 3, avresa med halvdag i Kolarbyn

Samling och frukost i Kolarbyn och ni avslutar kursen kl. 9.00
Utcheckning från er koja senast 11.00
I år erbjuder vi er att stanna i lugn och ro och avrunda er upplevelse i naturen med en skön bastu och lunch att själva tillaga över elden. Sedan bär det hemåt rena, mätta och belåtna.
Utcheckning från bastu och kök ska vara färdigt och diskat senast 13.00

Boende
Delad bädd i kolarkoja för 2 personer, alternativt övernattning i nödskydd (andra natten). (Enkelrumstillägg 250 kr/pers/natt)

Övrigt för vistelsen i Kolarbyn
För din vistelse i Kolarbyn rekommenderar vi att du tar med dig vädertåliga kläder och skor, varma kläder för kalla nätter, sovsäck, kudde, ficklampa, powerbank, badkläder, handduk, vattenflaska, snacks.

Övrigt om kursen
Du kommer också få en personlig kontakt med Jonas Vildmark via ett välkomstbrev ca 1 vecka innan ankomst. Brevet kommer att innehålla mer information om packlista och andra tips. Vi rekommenderar att du tar med sovsäck, liggunderlag, pannlampa med tillhörande extrabatterier, vattenflaska, mygghatt och heltäckande kläder, anteckningsmaterial. Notera att Kolarbyn inte kan tillhandahålla något material för övernattningen i bivacken. (ni får inte använda något från inredningen i Kolarbyn för att använda i fält)

Vi vill att du ska få en så angenäm och säker vistelse som möjligt i Kolarbyn, därför är det viktigt att du som gäst vet att

 • du måste anlända i tid, i rätt kläder för dagens väder. Vi rekommenderar dig att komma i tid för att få din koja före den guidade rundturen, det annars ibland dröja till efter 16.30.
 • det är obligatoriskt att delta i rundturen för att få tillgång till anläggningen (alla åldrar och alla gäster som checkar in i Kolarbyn)
 • om ni reser i grupp eller som familj kommer vi att checka in er alla tillsammans när alla i sällskapet anlänt. Ingen incheckning av er familj/grupp kommer inte att ske förrän hela ert sällskap anlänt (i tid)
 • vi har inte möjlighet att checka in gäster senare än 15.30

Annat bra att veta inför er vistelse är att

 • Ni får veta hur allt fungerar under rundturen, vi går igenom hur ni (inte) hugger ved, tänder en eld och berättar om hur matlagning över elden och en god natts sömn kan uppnås på bästa sätt.
 • Ställ gärna frågor på mailen eller sms och väldigt ofta har vi möjlighet att svara direkt på ditt samtal om du ringer oss, eller så ringer vi upp senare. (mailadress och mobilnummer hittar du längst ned på sidan)
  Observera att vi har ingen dator i skogen så om du skickar mail till oss samma dag du anländer, ser vi inte det.
 • Vi har kanoter, roddbåtar, handdukar, ett vedeldat badkar vid sjökanten och du kan boka en bastu helt för dig själv, men vi rekommenderar dig att boka detta före ankomst. Enklast lägger du till det vid bokningstillfället, men du kan också maila oss i efterhand. Vi skickar dig en betallänk och allt är klart och ordnat till när ni checkar in.
 • Vi har flera samarbetspartners som erbjuder älg, varg och bäversafari i närområdet. Ridning på islandshästar och fina vandringsleder. Ni kan läsa mer om Buschcraftcenter i Riddarhyttan.
 • Ibland har vi mygg men oftast små mängder och under korta perioder på någon vecka eller två. Ha som vana att ta med ett myggstift i packningen. Myggspiraler är ej tillåtna i Kolarbyn pga av vår miljömärkning.
 • All mat vi erbjuder finns att ordna gluten och laktosfritt och även vegetariskt och veganskt alternativ. Egentligen är vårt skogsskafferi och frukostbuffé mer eller mindre veganskt förutom att vi har ägg och mjölk. Notera alltid i din bokning, vi vill ju veta så mycket som möjligt om dig som gäst!
 • Ett längre mail med er bokningsbekräftelse samt mycket matnyttig information kommer direkt efter att ni bokat.
 • Ett mail om er vistelse kommer skickas till er ca 1 vecka före ankomst.
 • Det är viktigt att ni förmedlar informationen om Kolarbyn till era medresenärer.

Vi önskar dig varmt välkommen och hoppas att få se dig snart i Kolarbyn!

Hälsar Malin och hela Kolarbyn-teamet!

BOKA AKTIVITET

Gästrecensioner

”Stannade tre nätter och lämnade i stort sett aldrig området eftersom det var så lugnt och skönt i kojan eller nere vid sjön. Paddlade kanot, bastade och tände en hel del brasor! Vi kommer garanterat återvända.”
Martin, Sverige

”Fantastiskt att få vara nära naturen och leva enkelt.
Lämnar all stress och bekymmer och fokuserar bara på här och nu.
Göra upp eld, laga mat från skafferiet över öppna lågor, diska nere vid bäcken är så avkopplande. Allt får ta tid.
Malin välkomnar och visar runt och har ordnat så fint.
Rekommendera varmt att stanna minst två nätter och bara njuta.”
Marie, Sverige

”Vi hade en riktigt fin helg här! Mysiga kojor i fin natur. Fina omgivningar! Härligt att båda kunna paddla kanot och bada bastu. Trevligt att laga god mat över öppen eld. Ett resmål vi rekommenderar varmt!”
Linn, Sverige

”Övernattat två gånger. Första gången själva och andra gången med barn. Båda tillfällena var lika härliga. Det är som att tiden står stilla och allt får ta sin tid. Rekommenderas varmt!”
Magnus, Sverige

”Fantastisk miljö, skogsbad och historielektion!”
Jan, Sverige

”Helt underbar och trollsk plats, perfekt för social distansering. Bastu på en vacker sjö med många aktiviteter och magisk atmosfär. Kolmilan tog oss tillbaka i tiden och personalen var riktigt trevliga. -Dit åker vi igen!”
Stina, Sverige

”Vi är vana att vara ute, sova i hängmatta och laga mat. Vi hade sett fram emot att komma hit. Men blev så förvånade över hur lyxigt det känts. Allt finns; Ved, köksutrustning, bastu, allt. Det har verkligen varit fantastiskt”
Jack, Stockholm

”Det var jättekul att bo i en kolarkoja. Smidigt med eldstäder, mat och ved. Mysigt och lyxigt trots att det var ”enkel standard”.”
Rosa, Sverige