Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får

I Kolarbyn finns varken elektricitet eller rinnande vatten. Här somnar du gott framför den sprakande eldstaden och vaknar upp till vacker fågelsång. Tystnad, vildmark och spännande skogsupplevelser finns bara ett par timmar från storstadens myller.

Vandrarhemmet är en samling kolarkojor mitt i granskogen. Här finns 12 kolarkojor med 2 ordinarie bäddar + 1 extra bädd för barn under 12 år. 1 större familjekoja med plats för hela familjen eller kompisgänget med 6 ordinarie bäddar. 1 storkoja med plats för 2 vuxna och 2 barn. Timmerstugan som har 4 ordinarie bäddar. Alla kojor har britsar försedda med uppblåsbart liggunderlag och fårskinnsfällar. Alla kolarkojor och timmerstugan har vedeldad kamin och du hugger själv din egen ved för värme.

I området finns goda möjligheter för friluftsliv, fina fiskesjöar, grillplatser och härliga vandringsleder. Vandrarhemmet är en logianläggning byggd av naturmaterial. En del av intäkterna som kommer in till Kolarbyn går direkt till bevarande av natur och kulturvärden i form av olika projekt. Ett besök på vandrarhemmet blir en spännande och mysig naturupplevelse för både stora och små.

GRATIS AVBOKNING FRAM TILL 1 VECKA FÖRE ANKOMST
Vi erbjuder full återbetalning fram till 1 vecka före ankomst.
Du kan avboka av vilken anledning du vill och vi ställer inga frågor. Det betyder att du kan boka nu och du
avbokar via länken i din bekräftelse, så får du alla pengarna tillbaka, automatiskt.

AV- OCH OMBOKNINGAR
Önskar du byta datum eller typ av koja mailar du oss och vi hjälper dig att byta utan att du betalar bokningsavgiften.

AVBOKNING NÄR DET ÄR MINDRE ÄN 1 VECKA KVAR
Vi har fri avbokning fram till en vecka före din ankomst. Efter det hänvisar vi dig att kontakta ditt försäkringsbolag för att se om du har rätt till kompensation. Vi erbjuder även avbeställningsskydd från och med sommaren 2021.

TACK FÖR ATT DU HÖR AV DIG

Mail

Vi får in VÄLDIGT många frågor via mail denna sommar och har svårt att hinna svara inom 24 timmar. Många av de frågor vi får finner du svaret på nedan, läs gärna igenom informationen innan du mailar, om möjligt.

Samtal

Vi svarar direkt i telefonen om vi har möjlighet, men när vi är i skogen, tar hand om våra gäster eller har incheckning har vi svårt att svara. Vi försöker alltid att ringa tillbaka om möjligt. (vi försöker att finns tillgängliga på telefonen mellan 9.30-17.30, men har som mest att göra i Kolarbyn 12.00-16.00)

Vid ankomst
Ni har tillgång till era kolarkojor från kl. 14 ankomstdagen till och med kl. 11.00 avresedagen. 2 dagar före ankomst får du ett mail med påminnelse om våra tider för incheckning. Kolarbyn har ingen bemannad reception och en värd/guide möter er vid receptionen för incheckning mellan 14.00-15.30. Vi är väldigt glada att ni respekterar att vår personal inte kan stanna till sen kväll för att checka in dig.
– Det obligatoriskt för alla gäster i alla åldrar att delta i vår rundvandring. Kontakta malin@kolarbyn.se om du undrar över något.

COVID-19
Vi följer myndigheternas rekommendationer vid förekommen anledning

Parkering
Ni parkerar ca 75 m från kolarkojorna och det finns gott om parkeringar tillgängliga.

Packlista och utrustning
Vi rekommenderar att du tar med dig vädertåliga kläder och skor, ombyte, varma kläder för kalla nätter (mössa och underställ), sovsäck, kudde, ficklampa (pannlampa) power bank, badkläder, handduk, vattenflaska, snacks. Sovsäcksutrustning och handduk kan även hyras (sovsäck, liten kudde och sovsäckslakan).

Mat och tillagning
I Kolarbyn finns 7 grillplatser för matlagning, varav två har utsikt över Skärsjön. Ni kan boka till enkel, rustik lunch/middag till självservering – vi ordnar matvarorna och du lagar maten. Gör dina egna välgräddade pannkakor med sylt, koka pasta och välj pastasås. Kryddor, olja och vissa såser finns tillgängliga.
Vi rekommenderar att ni tar med egen mat. Vi tillhandahåller kastruller, stekpannor och matlagningsutrustning i vårt köksförråd. Närmaste mataffär finns i Skinnskatteberg om ni skulle vilja handla något, ca 4 km. Middag/lunch och middagskorg ingår i vissa turer och paketerbjudanden. Du hittar information om det i din bokningsbekräftelse.

En ekologisk frukost för självservering erbjuds alla dagar under april-november.
Frukosten finns att hämta i vårt frukostförråd och du som gäst startar själv en brasa vid någon av eldstäderna och kokar sin egen gröt, steker ägg, rör ihop pannkakssmet, kokar kaffe/te och rostar mörkt eller ljust bröd över elden. Lite mer exempel på vad som erbjuds är färskt bröd, olika juicer, hållbarhetsmjölk, sylter, marmelader, havregryn, chokladdryck, olika flingor och mjukost. (Vissa avvikelser kan förekomma under säsongen)

Detta ingår som bas i alla bokningar
Logi i kolarkoja. Ekologisk frukost som ni själva lagar över elden och hämtar matvarorna i vårt frukostförråd. Under er vistelse har ni tillgång till vår flytande bastu (2h) som ni värmer upp själva och delar tiderna med andra gäster (Privat Bastu kan bokas till extra) Ved att hugga för att elda med, färskvatten att hämta ur vår kallkälla, tillgång till eldstäder att grilla och laga mat på, tändstickor, ljus, köksutrustning för matlagning över eld, diskmöjligheter vid bäcken, torrdass, sopsortering, tillgång till sittplatser i vår mysiga samlingsmila med eldstad och levande ljus.

Toalett och dusch
I Kolarbyn finns utedass med toapapper, vatten, tvål och alcogel. Vi har även en enklare dusch där du först värmer ditt duschvatten över elden. Ta gärna ett dopp i Skärsjön i samband med bastun. Många bastar och värmer vatten inne i den flytande bastun för att sedan skölja av sig. Borsta tänder och tvätta ansiktet gör man vid bäcken.

Elektricitet och färskvatten
Det finns ingen elektricitet alls i Kolarbyn, istället använder vi stearinljus. Tänk på att ha med en välladdad mobiltelefon och en powerbank, om du vill ta många foton. Varje kolarkoja har även en vedeldad kamin för uppvärmning samt ljusstakar. Färskvatten finns att hämta i vår kalla källa en bit bort i skogen samt i vår fina bäck.

Sopor och skräp
Givetvis finns sopsortering i Kolarbyn och vi arbetar med att återvinna det vi förbrukar. Vi har en uttalad miljöpolicy och hoppas att alla våra gäster vill hjälpa oss att arbeta för en renare natur. I det arbetet har vi från och med 2018 en policy där vi inte tillåter engångs- tallrikar och bestick i Kolarbyn och vi ber er respektera det under din vistelse. Vänligen lägg allt avfall vid anvisad plats och titta alltid runt omkring dig så du inte tappar småsopor. Tillhör du en grupp är det extra viktigt att ta reda på och sorterar alla era sopor själva. Tomburkar, flak, flaskor och vin-lådor tar ni med hem igen. Kolarbyn har ingen sophämting utan kör alla sopor till återvinningen själva och vi förväntar oss att ni hjälper till med sorteringen.

Hundar
Hundar är välkomna i Kolarbyn och i vissa av kolarkojorna. Självklart tar ni upp efter er hund, även om det är en tillsynes undanskymd plats. I Kolarbyn finns inga givna stigar. Vi ber er hålla koll så att de inte kissar på kojorna, byggnader och träd i området, gräver fula gropar i marken eller tuggar på trädetaljerna på kojorna. Hunden ska hållas kopplad så de inte stör de vilda djuren i området eller andra gäster. Fråga gärna värdinnan om var du kan slänga bajspåsen eller om du glömt ta med en egen påse så har vi extra. Ta med en pläd eller bädd till din hund att sova på, vi vill inte att hunden ska vistas i sängen eller på fårskinnen, med respekt för de gäster som kommer efter dig.

Om en olycka inträffar
I Kolarbyn finns en förbandslåda i förrådet och värdar/guider är utbildade i Första Hjälpen och HLR. Närmaste vårdcentral är Skinnskatteberg (3 km) akutmottagning och lasarett i Västerås (60 km). Vid brand, skada eller annan akut fara, ring 112. Kontakta även värdinnan i Kolarbyn.

Om något går sönder eller har försvunnit
Ibland händer det små och stora olyckor, glas går sönder, det går hål i en madrass, något saknas eller tappas bort. Vi vill gärna veta så vi kan återställa eller hjälpa till att plocka upp glasbitarna så djur och människor inte skär sig. Att få veta om det hänt något gör att vi kan återställa ordningen så nästa gäst får en angenäm vistelse.

Roddbåt & Kanoter
I Kolarbyn finns 2 roddbåtar och 4 kanoter att boka. I hyran ingår lån av paddlar och flytvästar. Vill du, finns det en karta över Skärsjön att låna. Du hyr kanoterna och båten för en halv dag. I många paket ingår hyran, du kan se vad som ingår i din bokningsbekräftelse.

Bastu
Vår allmänna bastu delar du med andra gäster i Kolarbyn och bastun ingår med 2h bastu i din vistelse. Du kan också hyra vår andra bastu privat. Du kan välja att boka privat bastu under dygnets alla timmar med start varje hel timme. Du gör din reservation vid bokningstillfället, eller via mail i efterhand.

Vanligt ställda frågor

Jag försöker boka en övernattning i Kolarbyn en helg men inga datum verkar finnas tillgängligt. Är det verkligen fullbokat så många helger?
Vi har följt vår magkänsla och feedback från våra gäster att en perfekt vistelse i Kolarbyn bör vara minst 2 nätter. Därför har i valt att låsa nästan alla helger till att endast vara bokningsbara för minst 2 nätter. Vill du stanna endast 1 natt går det bra att boka en vardag (och ibland vissa helger med kort varsel, du hittar då dessa i bokningskalendern)

Vi är en familj med 2 barn och försöker boka en övernattning i Kolarbyn men det verkar inte finnas något ledigt på hela året
Vi har 9 stycken 2-bäddskojor där ni kan sova 2 vuxna och 1 barn under 12 år. Söker du tex på fler än 3 personer finns vår Skogshuggarkoja, Storkoja samt Familjekoja tillgängliga. Är dessa redan upptagna måste ni välja flera 2-bäddskojor. Testa att välja 2 vuxna när du söker så får du upp fler alternativ.

Jag ska på bröllop och skulle vilja köpa ett presentkort
Du kan självklart köpa presentkort i Kolarbyn! Här hittar du en länk att beställa ditt presentkort via. Inom 3 minuter får du presentkortet på mailen och kan skriva ut det på din skrivare.

Jag har aldrig sovit i tält eller liknande och kan inte tända en eld, kan jag besöka Kolarbyn?
Det som är så bra med Kolarbyn är att allt finns här redan! Om du inte har utrustning så kan du hyra sovsäck och allt du behöver för matlagning går hitta i vårt köksförråd. Vi visar dig under den guidade rundturen hur du hugger ved och hur du tänder en eld och hjälper dig att tända en eld i din koja om du är osäker.

Det är så kallt ute, kommer jag att frysa?
Vi rekommenderar alltid att ta med varma kläder för kalla kvällar och nätter, mössa och ylleunderställ. Du eldar i eldstaden som finns i kojan och det kan bli väldigt varmt inne i kojan, om du vill. De flesta gäster tycker i efterhand att de eldade för mycket och för varmt och lär sig snabbt till nästa natt att minska på värmen.

Vad innebär ”enklare/rustika” måltider från vårt skogsskafferi till lunch och middag?
Ni får välja matvaror ut vårt välfyllda skogsskafferi. Då vi inte har el eller kylskåp så kan vi inte erbjuda färskvaror. Exempel på vad du kan hitta i skafferiet: Ägg, mjöl för (blåbärs)pannkakor och (svamp)paj, olika konserver som soppor, pastasåser, pesto, bönor, pasta, ris, nudlar, rotfrukter, morötter, potatis, paprika, champinjoner, lök, vitlök, chili, ingefära, kålrot mm. Olja och vissa kryddor. (vissa variationer kan förekomma)

Vad ingår i middagskorgen i paketet ”Romantiskt äventyr” och ”Äventyr i Kolarkoja”?
I vår omtyckta picknickkorg ingår så närproducerat och ekologiskt producerade matvaror som möjligt. Korgen innehåller mumsig vraps, två sorters ost (blåmögelost och brie) kex, korv, vindruvor, choklad och cider. Vinglas, bestick, servetter, skärbräda.
(vi erbjuder självklart vegetarisk, gluten- och laktosfritt, skriv en kommentar i bokningen så ordnar vi det)

Vi är veganer och vill boka paket där middagskorg ingår
I vår omtyckta picknickkorg med middag ingår så närproducerat och ekologiskt producerade matvaror som möjligt. Vi försöker att så långt som möjligt möta våra gästers önskningar och vi kan erbjuda ett smarrigt vegetariskt alternativ, men vaganskt alternativ kan kännas lite knapphändigt då produkterna i korgen baseras på närproducerat kött, mestadels med mjölk- och charkprodukter. Vi rekommenderar dig med vegansk diet, att ta med egen god middagsmat som ni själva har valt och sedan lägga till sovsäckar, lunch, middag och kanot för att få motsvarande paket och för er bästa matupplevelse.

Vi är ett par kompisar, kan vi boka paketet ”Romantiskt äventyr” utan romantik?
Paketet är mycket omtyckt och passar självklart för alla gäster och vi kan verkligen rekommendera att välja detta paket för att få en god middagskorg som väntar i kojan när ni kommer.
(Romantiken får man stå för själv) =)

Jag försöker boka en övernattning i Kolarbyn i helgen men datumet verkar inte finnas tillgängligt. Har ni några extra rum som inte finns med i bokningssystemet, som man kan boka med er direkt?
Vi är en liten anläggning och har 12 kojor och 1 timmerstuga och det blir snabbt fullbokat på populära datum. Försök gärna hitta ett annat datum, vi har tyvärr inga extra kojor tillgängliga utanför bokningssystemet.

Vi har bokat in oss i Kolarbyn med ankomst på fredag, men vi jobbar och hinner inte till incheckningen kl. 14, kan vi hämta nyckeln någonstans när vi kommer?
Tyvärr har vi inga nycklar i Kolarbyn. Vi har incheckning mellan 14-15. Alla gäster i sällskapet skall delta i rundvandringen, alla åldrar, för att få tillgång till anläggningen. Det är viktigt att alla gäster i alla åldrar kommer i tid till den obligatoriska rundvandringen som oftast startar kl. 15.00. Vi kan inte checka in er efter 16.30.

Hur många kan man sova i en kolarkoja?
2 vuxna och 1 barn, 0-12 år eller 1 vuxen och 2 barn. Varje koja har 2 britsar och i vissa kojor finns en skiva att lägga mellan britsarna där barn upp till 12 år kan sova. Det kan upplevas trångt i vissa kojor om ni ändå önskar sova 2 vuxna och 2 små barn. Är ni 4 personer eller fler så rekommenderar vi Storkojan, Familjekojan eller Skogshuggarkojan.

Mycket små barn och bebisar 0-2år
Vi är mycket glada att så många gäster i olika ålderspann söker sig till Kolarbyn Eco Lodge och vi välkomnar gäster i alla åldrar. Den yngsta gästen vi haft har varit 3 veckor och den äldsta gästen 95 år. Reser du med ett litet bar måste det anges i din bokning, vi har ansvar som boendeanläggning att veta exakt vilka som vistas i Kolarbyn. Många föräldrar tänker även att barnen kan dela säng med förälder, men sängarna i Kolarbyn är mycket smala och vi behöver förbereda er koja i förväg.

Varför måste jag lägga till att jag INTE är medlem i STF?
Angivna priser på webben är om du är STF-medlem. STF-medlemmar har 50 kr rabatt/natt för vuxna och 25 kr/natt per barn. Vid incheckningen ber vi er visa ert medlemskort i STF eller betala 50 kr/vuxen och 25 kr/barn och natt om ni inte redan gjort detta i er bokning.

Vad är ett hängande trädtält? (ej tillgängligt från 2020)
Under sommarmånaderna har vi erbjudit Tentsile trädtält där man kan sova ca 1,5 meter över marken. Det är relativt lätt att komma i och ur tälten. Tälten har myggnät och ni har fin utsikt samt plats för 3 vuxna och 1 barn.

Hur många kan man vara i en kanot?
Ni kan sitta 2 vuxna och 1 barn.

Har ni flytvästar till små barn eller icke simkunniga?
Vi har några få räddningsvästar för barn från 15 kg (notera i bokningen om ni önskar dessa så vi kan ha den förberedd för er) och paddelvästar för vuxna (från 40kg)

Jag vill vara med på en aktivitet men det anordnas ingen på det datumet som jag ankommer
Tyvärr kan vi inte erbjuda aktiviteter för enskilda gäster utöver de som finns inplanerade. Men ni är välkommen att höra av dig till oss om ni är fler än 6 personer, då vi i vissa fall kan ordna en befintlig gruppaktivitet för er. Vi kan även erbjuda mysiga ridturer på Forsen Islandshästar i Riddarhyttan om ni är minst 3 personer. Kontakta oss för datum.

Jag vill boka in mig på älg- bäver och varg-safari hos er
Ibland kan det kännas som att Kolarbyn Eco Lodge och WildSweden är samma företag, men ni bokar övernattningen i Kolarbyn och safarin via WildSweden. Ni kan enklast boka er safaritur via den här länken

Jag vill bara boka bastun och samlingsmilan, men inte bo i Kolarbyn
Tyvärr kan vi bara erbjuda övernattande gäster att hyra våra kanoter och bastu.
Detta gäller även om du önskar nyttja Kolarbyn och dess faciliteter. Du kan inte vistas eller nyttja anläggningen (fika, elda, använda faciliteter mmm) utan att först boka en övernattning i Kolarbyn Eco Lodge! Detta av respekt för våra gäster och det företag som driver Kolarbyn Eco Lodge.

Varför har Kolarbyn en kolmila?
Vi på Kolarbyn Eco Lodge vill samarbeta med naturen och historien och är därför mycket stolta över att en gång per år kunna vara delaktiga i att sprida kunskap och glädje samt föra traditionen vidare i hur ett mycket hårt hantverk i genren skogsarbete och skogsvård gått till. Kolmilorna har spelat en stor roll i Sveriges historia då järnmalmen som producerades var av ypperlig kvalitet och därmed starkt bidrog till byggandet av Sveriges ekonomi. Läs mer om kolningen här.

BOKA BOENDE