Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får

I Kolarbyn finns varken elektricitet eller rinnande vatten. Här somnar du gott framför den sprakande eldstaden och vaknar upp till vacker fågelsång. Tystnad, vildmark och spännande skogsupplevelser finns bara ett par timmar från storstadens myller.

Vandrarhemmet är en samling kolarkojor mitt i granskogen. Här finns tolv kolarkojor med två britsar försedda med uppblåsbart liggunderlag och fårskinnsfällar. Alla kolarkojor har vedeldad kamin och du hugger själv din egen ved och kan plocka blåbär direkt på taket.

I området finns goda möjligheter för friluftsliv och fina fiskesjöar (kontakta oss för info om fiskekort), grillplatser och härliga vandringsleder. Vandrarhemmet är en logianläggning byggd av naturmaterial. En del av intäkterna som kommer in till STF Kolarbyn går direkt till bevarande av natur och kulturvärden i form av olika projekt. Ett besök på vandrarhemmet blir en spännande och mysig naturupplevelse för både stora och små.

Vid ankomst
Ni har tillgång till era kolarkojor från kl 14 ankomstdagen till och med kl 12 avfärdsdagen. Kolarbyn har ingen bemannad reception men en värd/guide möter er i receptionen för incheckning mellan 14.00-15.00. Meddela oss om ni blir sena.

Packlista & utrustning
Vi rekommenderar att du tar med dig vädertåliga kläder och skor, varma kläder för kyliga kvällar, sovsäck, kudde, kamera, kikare, badkläder, handduk, vattenflaska och snacks. Sovsäcks utrustning kan även hyras (sovsäck, liten kudde & lakan).

Mat och tillagning
I Kolarbyn finns flera grillplatser för matlagning, varav en har utsikt över Skärsjön. Vi erbjuder enklare lunch/middag till självservering  – vi ordnar matvarorna och du lagar maten. Stek dina egna välgräddade pannkakor med sylt, koka pasta med diverse goda pastasåser eller pesto. Det finns även försäljning av matutrustning som t ex matkåsor, bestick, tändstål m.m.

Du kan välja att ta med din mat själv. Kastruller, stekpannor och primitiv matlagningsutrustning finns att låna i köksförrådet. Närmaste mataffär finns i Skinnskatteberg om ni skulle vilja handla något, ca 4 km. Middag/lunch och frukost ingår i vissa guidade turer och paketerbjudanden.

En ekologisk frukost för självservering erbjuds alla dagar. Frukosten finns att hämta i vårt frukostförråd och tanken är att gästen själv startar en brasa vid någon av eldstäderna och kokar sin egen gröt, ägg, kaffe/te och rostar bröd över elden. Lite mer exempel på vad som erbjuds är färskt bröd, olika juicer, hållbarhetsmjölk, sylter, marmelader, olika flingor, mjukost och kaviar. (Erbjuds ej under vinter säsongen 1 november – 30 april).

Detta ingår som bas i alla bokningar
I kolarkoja ingår uppblåsbart liggunderlag och fårskinn att sova på, stearin och värmeljus, tändstickor, braständare, ved, lån av köksutrustning, rundvandring vid incheckningen, tillgång till samlingslokal (om ej uthyrd). Ta med sovsäck och kudde själv. Har du bokat timmerstugan ingår täcke, kudde och sängkläder.

Toalett & dusch
I Kolarbyn finns utedass med papper, vatten och tvål. Vi har ingen dusch men ta gärna ett dopp i Skärsjön, många bokar även till den flytande bastun. Borsta tänder och tvätta ansiktet gör man i bäcken.

Elektricitet & färskvatten
Det finns ingen elektricitet alls i Kolarbyn, istället använder vi värmeljus och stearinljus (100% stearin). Varje kolarkoja har även en vedeldad kamin för uppvärmning. Dricksvatten finns att hämta i vår fina skogskälla en bit bort i skogen.

Sopor & skräp

Givetvis finns sopsortering i Kolarbyn, vänligen lägg allt avfall vid anvisad plats så tar vi hand om detta efteråt.

Hundar
Hundar är välkomna i Kolarbyn och i kolarkojorna. Vi ber er dock hålla koll så att de inte gräver fula gropar i marken eller stör de vilda djuren i området. Husdjur får tyvärr inte följa med på guidade turer, då rekommenderar vi istället Hånkatorps hundpensionat i Skinnskatteberg.

Om en olycka inträffar
I Kolarbyn finns en förbandslåda i förrådet och värdar/guider är utbildade i Första Hjälpen och HLR. Närmaste vårdcentral är Skinnskatteberg (3 km) akutmottagning och lasarett i Västerås (60 km). Vid brand, skada eller annan akut fara, ring 112. Kontakta även värden i Kolarbyn.

Bilparkering
Kolarbyn har gratis parkering vid grusvägen bara 50 meter från kojorna.

Roddbåt & Kanoter
I Kolarbyn finns en roddbåt och 6 kanoter för uthyrning. I priset ingår även flytvästar samt en karta över Skärsjön och lite vad du kan se under turen på sjön. Du hyr båten eller kanoterna för en halv dag.

Bastu
I Kolarbyn finns en vedeldad bastuflotte att hyra med plats för max 10 personer. Vill du hyra den privat bör du förboka för att vara säker på att få den tid du vill använda den.

FOTOGALLERI

FOTOGALLERI

OMDÖMEN FRÅN VÅRA GÄSTER

  One of the best things I've done
Excellent place! I will 100 percent returning in the future (hopefully not too distant)!
/av Joe, 2015-06-10

  Jag har rest jorden runt men fick en av de bästa upplevelserna någonsin i kolarbyn. Vackert som en saga…
/av Josefine, 2014-12-08

  Underbart!
Andra vistelsen vid Kolarbyn och lika nöjda denna gång. Alla borde uppleva en åtminstone en natt i Kolarbyn! Jag skriver det motvilligt, eftersom jag skulle vilja ha det för mig själv! Frukosten var värt varenda krona!
/av Wes, 2015-09-28

VI ÄR MÄRKTA MED

VI ÄR MÄRKTA MED