Efter många års funderingar så har vi nu gått ut med att vi söker en ”Kojvärd” liknande de stugvärdar som STF har på sina fjällstationer. STF tyckte det var en fantastisk idé och publicerade vårt inlägg och efterlysning i sitt flöde på sociala media och vi fick direkt oväntat stor uppmärksamhet med flera ansökningar

Som ”kojvärd” kommer du finnas till hands på STF-vandrarhemmet Kolarbyn Eco Lodge och våra fantastiska gäster under en kortare eller längre period, oftast 3-4 veckor. Under värdskapet genomför du dagliga göromål tillsammans med vår personal då service, värdskap och närvaro på plats är mycket uppskattat av våra gäster.
Din uppgift som ”kojvärd” är ett arbete av ideell karaktär och som ersättning utgår ett arvode. Det är oftast inte pengarna som lockar utan det är möjligheten att under en längre tid få vistas i en unik miljö och möta alla härliga gäster från hela världen.
Det som vi tror lockar DIG är att som kojvärd är att vara en hustomte och lite som en gammal torpare förr i tiden – du har dina dagliga sysslor, hämtar vatten i källan i skogen, ser till att allt ser bra ut och fungerar.
Du städar, plockar i ordning, förbereder för gästerna och fixar. Du har mycket kontakt med våra gäster och se till att de mår bra och har allt de ska ha. Sysslorna är fysiska och innebär allt från att sopa ur bastun, sota kaminer, hämta vatten i källan, förbereda för incheckning, tända vårt vedeldade badkar tex.

Är DU intresserad skickar du en ansökan till mig på mailen stugvard@kolarbyn.se – jag hoppas att vi ses snart!

Så här kan en vanlig dag se ut som stugvärd

Du vaknar upp i fantastiska omgivningar, äter frukost och gör dig i ordning för dagen, hälsar på gäster, hör att de haft en fin natt och vistelse. Slänger ett getöga på dasset och köket att det ser fräscht ut. Du finns tillgänglig för att svara på frågor om vandringsleder eller andra aktiviteter gästen undrar över. Du pratar med de gäster som checkar ut och hör dig för om deras upplevelse i Kolarbyn.

Vilka perioder vill vi träffa dig i Kolarbyn =)

Vi har valt att lägga upp tre aktuella perioder där vi söker dig som stugvärd i 2-4 veckors-perioder.
Du kan själv komma med förslag på en period som passar dig.

Juni – Skollov/Midsommar
Juli – Sommar
Augusti – Kolmilan brinner!
April/Maj/september/oktober – upprustning, renovering av kulturbyggnader

Extra spännande är det att vara stugvärd i augusti då den sista handen läggs på vår traditionella och årliga kolmila.
Du får möjligheten att delta i kolmilans traditionella skötsel tillsammans med våra kolgossar, vilket är en unik upplevelse och erfarenhet. Du får också vara med på dess invigning och mildop, vaktandet av kolmilan och efterarbetet.

kolning