KOLARBYN ECO LODGES HISTORIA

Historien om Kolarbyn Eco Lodge 🌲🪵🔥💚

Att bo i Kolarbyn är mer än bara en naturnära vistelse – det är som att stiga in i en levande del av Sveriges historia. I hjärtat av Bergslagen, där skog och järn en gång formade hela bygden, kan du få en glimt av hur livet var som kolare. Här på Kolarbyn Eco Lodge möts nutid och dåtid i en varm och inbjudande atmosfär, där naturens enkelhet blir en del av upplevelsen.

När du hugger din egen ved, hämtar vatten från skogens källa, och vakar vid den sprakande elden, blir du en del av den krets som kolarna en gång var. I Kolarbyn är kolmilan högst närvarande, den svarta marken, den stora öppna platsen och berättelsen om dess historia. Hur du beroende på säsong som du är på plats kan se dess skapande, glödande hetta eller den tålamodsprövande vakningen. Allt detta gör att du bjuds in att lära känna detta unika hantverk, som under århundraden bidrog till landets järnframställning. Kolarbyn låter dig slappna av och finna lugn i naturen, samtidigt som du får ta del av en äkta del av svensk kulturhistoria.

Kolarbyn Eco Lodge är vad det är idag p.g.a sin geografiska plats och Bergslagens historia. Överallt kring Skärsjön har man hittat gamla kolbottnar, men just här på den centrala platsen där Kolarbyns reception ligger idag kan man se den cirkulära öppningen som är en av de större kolbottnarna som hittats från en tid då skog och järnbruk formade Sverige. Det är även på denna plats som den ännu levande traditionen, hantverket och kunskapen om att ta tillvara på naturens resurser är fortfarande förverkligas. Genom den avsevärt mycket mindre, men traditionsenligt och korrekt resta årliga kolmilan som du som gäst kommer ana eller uppleva. Beroende på när på året du besöker Kolarbyn så får du uppleva kolmilan i olika skepnader – nyss rest och väntande på att tändas, eller sval och utspridd efter sitt jobb. Om milan och dess liv berättar våra värdar gärna mer.

Hur blev Kolarbyn till?

Med sin starka koppling till järnets historia har Bergslagen spelat en avgörande roll i Sveriges industriella utveckling. I denna region, en gång Sveriges centrum för järn- och skogsbruk, påminner resterna av gamla kolmilor, hyttor och kolbottnar oss om den tid då träkol från kolmilorna var ovärderligt för att driva järnverken. Under generationer framställdes kol genom att sakta elda ved i en syrefattig miljö – ett krävande hantverk och nödvändigt för järnframställningen, då den krävde höga temperaturer, detta var en stor del av grunden till svensk ekonomi. Djupt inne i skogen övervakade kolaren sin mila dag och natt, och bodde i de små kojor – kolarkojor.

1996 valde Skinnskattebergs kommun att hedra detta arv genom att bygga tolv kolarkojor nära Skärsjön, först som ett projekt för att lära sig den gamla byggtekniken och sedan som ett öppet museum för att visa upp hur kolarkojor kunde se ut.

När Kolarbyn fick en privat ägare 2004 öppnades det för övernattningar och blev en del av STF – Svenska Turistföreningen och blev benämnt som ”Sveriges primitivaste vandrarhem.” Men platsens historia är en stor del av platsens magi och har varit viktig för alla entreprenörer som drivit anläggningen. Kolarbyn började snart samarbeta med Ekomuseum Bergslagen och Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg för att hålla kolningstraditionerna vid liv. Varje år tänds därför en ny kvinnodöpt mila – en fascinerande process som lockar både lokalbor och gäster från hela världen.

En viktig del i att bevara traditionen var Bernt-Olof Johanson, kallad ”Piltorpar’n”, en kolarmästare som fram till sin bortgång 2019 höll milan vid liv med sin kunskap och sitt engagemang. Idag bygger och tände ”kolargossarna” milan varje sommar, tillsammans med engagerade elever från Skogsmästarskolan.

Att bygga, tända och vaka över milan är lika viktigt idag som för hundra år sedan. Kolargossarna håller sitt arv levande, och gäster i Kolarbyn bjuds in att följa processen. De stockar som används hämtas från den lokala skogen, vilket gynnar ekosystemet och skogsvården. Kolmilan besitter många skrönor, berättelser, myter och är en del Kolarbyns själ.

Den nuvarande ägaren, Malin Bruce, är den tredje att förvalta traditionen och driver Kolarbyn med hållbarhet som ledstjärna, i samarbete med både lokala aktörer och den omgivande naturen.

Kolarbyn Eco Lodge låter dig uppleva historien i praktiken. Här kan du hugga din egen ved, hämta vatten från skogens källa och laga mat över öppen eld, precis som kolarna gjorde förr. Många återvänder år efter år, och vi ser det som ett tecken på att Kolarbyn uppskattas. Tillsammans vårdar vi denna unika plats, med flera hundra års historia – en plats som vi lånar idag och bevarar för morgondagen.

BOKA BOENDE