Vår filosofi

Ditt besök i Kolarbyn är inte bara en oförglömlig upplevelse, det är även ett viktigt bidrag till de människor som bor i trakten. Tillsammans hjälps vi åt att bevara den natur och kultur ni har kommit för att uppleva.

Ditt bidrag till natur & kultur
Under din vistelse i Kolarbyn kommer du att få prova på en del av det lokala och ekologiska som vi valt att arbeta med. Dessutom får maten en extra krydda av ekologi eftersom vi väljer miljömärkta produkter så långt det är möjligt. Kolarbyn är en logianläggning byggd i naturmaterial. Vi undviker naturligtvis kemikalier och gifter. En del av intäkterna som kommer in till Kolarbyn går direkt till bevarande av natur och kulturvärden i form av olika projekt.

Vi bevarar kolningen
I augusti 2004 inledde Kolarbyn ett projekt att få kolningen att leva vidare i Skinnskatteberg. Kolning är en gammaldags metod att framställa träkol i milor för utvinning av järn, vilket varit en förutsättning för bygdens utveckling under mer än tusen år. När järnframställningen ersattes med moderna metoder minskade efterfrågan på skogens kol och idag är kolning i mila en kunskap som håller på att försvinna med de äldre generationerna. I Kolarbyn och området kring Skärsjön finns hundratals rester av kolbottnar som vittnar om den storhetstid då järnet byggde upp Sveriges ekonomi. För att traditionen skulle kunna leva vidare byggde Skinnskattebergs Kommun tolv kolarkojor vid Kolarbyns kolbotten 1996. När Kolarbyn Eco Lodge senare gjordes till vandrarhem uttryckte Skinnskattebergs kommun en hög önskan att vandrarhemmet ska föra kolartraditionen vidare och på så vis föra kunskaperna om kolning vidare till kommande generationer.

Sedan Kolarbyn blev vandrarhem har det genomförts minst en kolmila per år, ett uppskattat inslag bland lokala invånare som samlats för att beskåda aktiviteterna. Kunskaperna fanns sedan tidigare och flera yngre har hjälp till att vaka på nätterna. Vindros (företaget som driver Kolarbyn) bidrar med pengar genom att låta en del av gästernas avgifter för vandrarhemmet gå till att köpa in kolningsved och annat material som behövs. En viktig eldsjäl i projektet är kolarmästaren Bernt-Olof Johanson, även kallad Piltorpar´n (med A-certifikat i kolning från Kolarfonden) med stor erfarenhet av kolning.

Nästa mila planeras till sommaren (oftast löradgen runt den 18 augusti). Vi jobbar hela tiden med att utveckla ytterligare möjligheter att bevara kolarkulturen för framtida generationer.

Tack för din medverkan
Genom att vara gäst i Kolarbyn så bidrar till att bevara kolartraditionerna. Du är även välkommen att vara med och arbeta med kolmilan när den är igång, ett tufft med roligt arbete. Helgen före den 18 augusti är det extra mycket att stå i och de sista handpåläggningen för en färdig mila ska göras.

Tack för din medverkan och vi hoppas att få se dig i Kolarbyn och du får gärna komma förbi och prata och med och hjälpa kolarna i arbetet!

FOTOGALLERI

FOTOGALLERI

OMDÖMEN FRÅN VÅRA GÄSTER

  One of the best things I've done
Excellent place! I will 100 percent returning in the future (hopefully not too distant)!
/av Joe, 2015-06-10

  Jag har rest jorden runt men fick en av de bästa upplevelserna någonsin i kolarbyn. Vackert som en saga…
/av Josefine, 2014-12-08

  Underbart!
Andra vistelsen vid Kolarbyn och lika nöjda denna gång. Alla borde uppleva en åtminstone en natt i Kolarbyn! Jag skriver det motvilligt, eftersom jag skulle vilja ha det för mig själv! Frukosten var värt varenda krona!
/av Wes, 2015-09-28

VI ÄR MÄRKTA MED

VI ÄR MÄRKTA MED