VILDMARKSVANDRING

Upplevelsen är ett 4 dagars vandringspaket med vandring på Bruksleden genom djupa skogar och böljande terräng. Bruksleden erbjuder en omväxlande vandring där skogsterrängen blandas med blomstrande ängsmarker, ödsliga myrar, glittrande småsjöar och små brukssamhällen. Upplev ett unikt boende i mysig kolarkoja, en härlig utenatt i tentipi tält och en avslutande natt på en genuin fårgård, där trerätters viltmiddag och bastu väntar. Här erbjuds även en minikurs i överlevnadsteknik, möjlighet att paddla kanot samt tid att ta ett svalkande dopp på vägen.
I detta paket har vi satt ihop tre härliga och genuina boenden och olika aktiviteter i kombination med vandring, här får du verkligen uppleva det bästa vad Västmanland har att erbjuda!


Program

Dag 1: Äventyret börjar med incheckning i Kolarbyn Eco-Lodge mellan 14.00-15.00. Vi startar med en guidad rundvandring med lite kort historia om anläggningen och vad kolning var för något. Ni blir visade runt i byn så ni hittar och vet hur allt fungerar inför natten. 15.30 samlas alla deltagare vid den stora eldstaden för ett gemensamt välkomnande och introduktion om vandringen samt en minikurs i överlevnadsteknik. Hur gör man upp eld utan tändstickor? Hur hittar och renar man vatten i skogen? Vad gör jag om jag går vilse? Hur planerar jag min färd? Ni kommer även få allmänna tips och råd om friluftsliv. Introduktionen håller på i ca 2 timmar.

På kvällen ingår en enklare middag som ni själva gör i ordning över elden. Råvaror och förslag på recept finns i köksförrådet. Under vistelsen i Kolarbyn har ni möjlighet att nyttja den flytande bastun, som ni själva eldar igång. Efter ett svalkande dopp i Skärsjöns klara vatten väntar övernattning i mysig kolarkoja där ni sover på uppblåsbara liggunderlag och fårskinnsfällar framför eldstaden. Sovsäck, liten kudde och lakan ingår. Ingen personal finns normalt på plats under natten men är alltid kontaktbar via telefon.

Dag 2: Frukost gör ni själva i ordning över elden. Havregrynsgröt med mjölk och lingonsylt och en rostad smörgås över elden brukar vara en favorit.

Efter frukost startar ni er första vandringsetapp som är ca 15km lätt vandring. Vandringen går till största delen på mindre stigar och skogsvägar. Den packning ni inte vill ha med er under vandringen transporteras till nästa övernattningsplats. Halvvägs på första etappen kommer ni till Bockhammar och Ebba Brahes lusthus där en lättare lunch kommer serveras. Vill man ha något sött efter maten finns detta att köpa i caféet.

Vandringen fortsätter mot Trummelsberg som är slutdestinationen för dagens etapp. På plats tar en värd emot för instruktioner och vägledning under eftermiddagen och kvällen. Här väntar en härlig och naturnära tentipi tältförläggning uppsatt just för denna vandring. Ni sover tillsammans i gemensamma tält på liggunderlag, sovsäck, kudde och lakan som ingår. Middagen gör ni själva i ordning över elden. Råvaror och utrustning tilldelas er vid ankomsten. Under kvällen finns möjlighet att nyttja kanoter för en härlig tur på vackra sjön Stora Kedjen. Sjön har ett rikt fågelliv och har ni tur kan ni också se bäver i sjön. Framåt kvällen kryper ni till sängs i de mysiga tentipitälten. Ingen personal finns på plats under natten men finns kontaktbar via telefon.

Dag 3: Frukost för själv-catering precis som dagen innan.

Nu väntar nästa etapp som är ca 15km i lättvandrad terräng. Precis som dagen innan bjuds vandring på mindre stigar och skogsvägar. Den packning ni inte vill ha med er under vandringen transporteras till nästa övernattningsplats. Under denna etapp kommer ett lunchpaket att skickas med som ni äter på valfri plats, ett förslag är att vandra till den mysiga Stenbjörnskojan för att inta lunchen. Stugan ligger lite drygt halvvägs på etappen.
Slutmålet för dagen, och för hela vandringen, är Ulvsbomuren Vildmark & Lantliv precis intill vandringsleden. Här väntar logi i historiska timmerbyggnader i en genuin gårdsmiljö. En trerätters viltmiddag med lokalproducerade råvaror serveras kl 19.00. För de som vill går bastun att nyttja, ni värmer själva upp denna genom att elda den varm. Avsluta kvällen på det stora trädäcket med underbar vy över fårhagarna innan de nybäddade sängarna väntar.

Dag 4: På morgonen mellan 08.00-09.00 serveras frukost.

Kl 10.00 sker transport till tågstationen i Ramnäs för de som åker hem med tåg eller återtransport till Kolarbyn Eco-Lodge för de som anlände med bil.

Pris: 4200 SEK, medlemmar i Svenska Turistföreningen 4150 SEK

Datum: arrangeras på fasta datum. Avgångar 2017, 31 juli till 3 augusti och 15 augusti till 18 augusti.

Tid:
Incheckning och start i Kolarbyn Eco-Lodge dag 1 kl. 14.00-15.00.  Avslutning och återtransport från Ulvsbomuren Vildmark & Lantliv dag 4 kl. 10.00.

Min & max antal:
Minimum 4 deltagare för att paketet ska kunna genomföras, max antal personer på vandringen är 10 personer.

Förkunskaper: Inga förkunskaper behövs, viss introduktion ges första dagen vid ankomst.

Om vandringen: Lätt vandring på stigar och skogsvägar. Bra markerad led med orange färg. Rastplatser finns med lämpligt avstånd under etapperna. Era värdar lämnar gärna mer information och tips.

Ingår i priset:
Dag 1: Logi i Kolarbyn Eco-Lodge i kolarkoja, liggunderlag & fårskinnsfällar att sova på, sovsäcksutrustning (sovsäck, liten kudde och lakan), ved, stearinljus, tändstickor, kort introduktionsaktivitet om överlevnadsteknik 2h. Bastu i 2h (delad med andra gäster).  Middag och frukost att själv göra i ordning över elden.

Dag 2: Lättare lunch på café Bockhammar. Logi i tältförläggning (Tentipi tält), liggunderlag, sovsäcksutrustning (sovsäck, liten kudde & lakan), ved, stearinljus, tändstickor. Middag och frukost att själv göra i ordning över elden. Kanoter för paddling på kvällen.

Dag 3: Lunchpaket. Logi på Ulvsbomuren Vildmark & Lantliv, bäddad säng, dusch och handdukar, trerätters viltmiddag och frukost. Bastu (delad med andra gäster).

Dag 4: Återtransport till bilar eller tåg.

I övrigt ingår transport av packning under hela vandringen samt inplastad karta över vandringsleden.

Övrigt: Vi rekommenderar att du tar med dig vädertåliga kläder och skor, varma kläder för kalla nätter, kudde, ficklampa, kamera, kikare, badkläder, handduk, vattenflaska, snacks.

BOKA AKTIVITET

FOTOGALLERI

FOTOGALLERI

OMDÖMEN FRÅN VÅRA GÄSTER

  One of the best things I've done. Excellent place! I will 100 percent returning in the future (hopefully not too distant)!
/av Joe, 2015-06-10

  Jag har rest jorden runt men fick en av de bästa upplevelserna någonsin i kolarbyn. Vackert som en saga…
/av Josefine, 2014-12-08

  Underbart!
Andra vistelsen vid Kolarbyn och lika nöjda denna gång. Alla borde uppleva en åtminstone en natt i Kolarbyn! Jag skriver det motvilligt, eftersom jag skulle vilja ha det för mig själv! Frukosten var värt varenda krona!
/av Wes, 2015-09-28

VI ÄR MÄRKTA MED

VI ÄR MÄRKTA MED