Vi är Kolarbyn Eco Lodge!
– vi möts i Kolarbyn

Vår framtid.
Jag som driver Kolarbyn Eco Lodge heter Malin Bruce, jag driver anläggningen med ett starkt hållbarhetstänk. För att kunna erbjuda den bästa upplevelsen av Kolarbyn så krävs respekt. Respekt för miljön, naturen, med gästen och med personalen. Insikt om att de kulturella, miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekterna har betydelse. Jag vill att Kolarbyn, såväl som Kolmilan ska kunna bidra till kunskap, arbete, upplevelser, reflektion och rekreation i många år till. Kolarbyn är en privat anläggning, ett vandrarhem som kräver omvårdnad, restaurering, information, certifikat och tillstånd. För att gästen ska kunna uppleva Kolarbyn på det sätt som jag önskar att ni kan, en unik, naturlig upplevelse, kräver ett gediget arbete, personlig service och affärsmannaskap. Min största behållning efter dagens slut, är att möta dig! Att få dela upplevelsen plats med dig och andra gäster och att ge dig möjlighet att skapa din egen upplevelse i Kolarbyn.

En gäst skrev om oss
“Om du vill komma bort från stress och storstad och ha en avkopplande helg i naturen. Då kan vi inte komma på ett bättre ställe att åka till. Malin är en fantastisk värd som gör att du känner dig välkommen i den fina miljön, en vacker tallskog precis vid en fin sjö. Här kan du bada, plocka svamp eller bär, paddla kanot, vandra, eller det som vi gjorde alla mest – läsa en bok framför elden och laga mat i murrikkan. Bor, gjorde vi en liten mila, nr 7 – Margareta, och det var verkligen en mysig upplevelse att somna framför brasan inbäddad i pläd och sovsäck. Bästa upplevelsen på länge!”

Det är precis det jag vill ge, det jag vill förmedla – nu och i framtiden / Malin

Malin Bruce

Naturguide och ägare till Kolarbyn Eco-Lodge och Vindros AB

Född: Juli 1971 och uppvuxen i Täby, Stockholm. Jag och min familj bor i Surahammar, några mil från Kolarbyn.

Det bästa med att jobba i Kolarbyn: Det är ett drömjobb för mig som älskar att vara ute i naturen! Det andra är att man får träffa så enormt många härliga och spännande gäster och få visa dem vår fantastiska natur!

Tidigare eller andra arbeten: När jag flyttade till Västmanland startade jag upplevelseföretaget Swenture och var projektledare för en förstudie i att inventera vandring- och cykelleder. Jag har tidigare arbetat med digitala lösningar och säljare inom media och är utbildad florist. Även aktiv som mulledare, Scout och i civilförsvaret.

Andra intressen: Trail-löpning, massor friluftsliv och hitta på aktiviteter för nära och kära står högt upp på listan. Sedan kan man alltid lägga till off road, vandring och resor.

Favoritårstid: Jag älskar egentligen alla årstider, bara det blir ordentligt med väder! Stora mängder snö, varma soliga dagar och ibland sitta i ett stillsamt sommarregn, känna doften av höstens löv, alla svampar och se vårens nyutsprungna natur!

Äter helst: Jag tycker om att laga all typ av mat, men visst är det lite extra gott, och lyxigt att få äta mat som lagats över öppen eld.

Favoritplats i Sverige: Jag har alltid haft en dragning till den norra skärgården i Stockholm, men efter vår flytt till Västmanland, så finns det några nya favoriter. En varm, solig dag vid en myr – doften av skvattram som slår emot en, en barnsligt nyfikenhet av att få uppleva sann frodig skogsgrönska och att få krama riktigt stora trädstammar – oslagbart!

Favoritresemål: Eftersom jag är svag för skärgården så är det en slät solvarm klippa i en naturhamn när sista strålarna går ned bakom klippan i ytterskärgården. Annars är svenska naturen fantastisk, lummig mossa under träd som är flera 100 år gamla, bäckens busiga porlande och dofterna av grönska, en tidig morgon. Tystnaden runt en ensam fågel, som plötsligt låter längst bort, vid kanten av sjön.

Mitt tips till dig när du kommer till Kolarbyn
Jag skulle börja med att rekommendera dig att stanna minst 2 nätter för att få bästa upplevelsen och när du sedan har en hel ledig dag att göra vad du vill så är mitt tips att vandra på den fantastiska leden ”Ormdalsstigen”. Mycket värt ett besök, den leden är som en liten djungel. Vatten porlar överallt och den ligger 20 minuters bilresa från Kolarbyn. Ett annat tips är att boka en ridtur på islandshäst på Fors Gård i Riddarhyttan.

Vill du också jobba eller praktisera hos oss?

Sommarjobb
Just nu söker vi en person som vill jobba hos oss i sommar. Tveka inte att kontakta Malin, om detta stämmer in på dig:
Du har körkort och bil, vill arbeta juni till augusti och eventuellt helger i höst. Du tycker om att möta nya människor, ta ansvar, vara ute hela dagen i skogen. Du är noggrann, ansvarstagande, 23 år eller äldre.
Någon erfarenhet krävs inte, men du måste vara serviceinriktad, ut i fingerspetsarna och van att vistas ute, oavsett väder. Förekommande arbetsuppgifter: möta gäster, bädda ur kojor, tömma dass, livsmedelshantering, tvätta, diska och hålla ordning, visa gäster runt i Kolarbyn.

Praktikanter och exemensarbete (tex LIA)
Kolarbyn är en plats som kräver omvårdnad och vi ger mycket kunskap, jag tycker därför att det är väldigt givande att ta emot praktikanter. På Kolarbyn har det funnits såväl affärsutvecklare, äventyrsguider, som botaniker. Genom handledandet så kan jag dela med mig av min kunskap och erfarenhet, och likaså den studerande kan ge mig nya infallsvinklar och på sätt ges möjlighet att utveckla Kolarbyn.

Volontärer och speciella kunskaper
Eftersom Kolarbyn Eco- Lodge är en sådan unik plats så har vi även haft möjligheten att ta emot några volontärer som då hjälper till med olika förutbestämda projekt, tex renovering av kojor, hjälp att resa kolmilan, allmänt underhåll av byggnader eller som vandrarhemsvärdinna.

Du får gärna vara mellan 23-60 år, tala god svenska och bra engelska, tycka om att möta våra gäster, kunna hantera en smartphone, vara lösningsorienterad och ha sinne för detaljer.

Minsta period för praktik och som volontär är 14 dagar. Kontakta oss gärna via mail eller telefon