Loading...
Praktisk Information Kolarbyn 2017-11-21T23:58:52+00:00

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får

I Kolarbyn finns varken elektricitet eller rinnande vatten. Här somnar du gott framför den sprakande eldstaden och vaknar upp till vacker fågelsång. Tystnad, vildmark och spännande skogsupplevelser finns bara ett par timmar från storstadens myller.

Vandrarhemmet är en samling kolarkojor mitt i granskogen. Här finns tolv kolarkojor med två britsar försedda med uppblåsbart liggunderlag och fårskinnsfällar. Alla kolarkojor har vedeldad kamin och du hugger själv din egen ved och kan plocka blåbär direkt på taket.

I området finns goda möjligheter för friluftsliv och fina fiskesjöar, grillplatser och härliga vandringsleder. Vandrarhemmet är en logianläggning byggd av naturmaterial. En del av intäkterna som kommer in till STF Kolarbyn går direkt till bevarande av natur och kulturvärden i form av olika projekt. Ett besök på vandrarhemmet blir en spännande och mysig naturupplevelse för både stora och små.

Vid ankomst
Ni har tillgång till era kolarkojor från kl 14 ankomstdagen till och med kl 12 avfärdsdagen. Kolarbyn har ingen bemannad reception men en värd/guide möter er i receptionen för incheckning mellan 14.00-15.00. Meddela oss om ni blir sena.

Parkering
Ni parkerar ca 75 m från kolarkojorna och det finns gott om parkeringar tillgängliga.

Packlista och utrustning
Vi rekommenderar att du tar med dig vädertåliga kläder och skor, varma kläder för kyliga kvällar, powerbank, sovsäck, kudde, kamera, kikare, badkläder, handduk, vattenflaska och snacks. Sovsäcksutrustning kan även hyras (sovsäck, liten kudde och lakan).

Mat och tillagning
I Kolarbyn finns flera grillplatser för matlagning, varav en har utsikt över Skärsjön. Vi erbjuder enklare lunch/middag till självservering  – vi ordnar matvarorna och du lagar maten. Stek dina egna välgräddade pannkakor med sylt, koka pasta med diverse goda pastasåser eller pesto.

Du kan välja att ta med din mat själv. (vi rekommenderar det varmt, men vi erbjuder även enklare måltider om ni inte har möjlighet) Kastruller, stekpannor och primitiv matlagningsutrustning finns att låna i köksförrådet. Närmsta mataffär finns i Skinnskatteberg om ni skulle vilja handla något, ca 4 km. Middag/lunch och frukost ingår i vissa guidade turer och paketerbjudanden.

En ekologisk frukost för självservering erbjuds alla dagar 1/5-5/11.
Frukosten finns att hämta i vårt frukostförråd och gästen själv startar en brasa vid någon av eldstäderna och kokar sin egen gröt, steker ägg, rör ihop pannkakssmet, kokar kaffe/te och rostar mörk eller ljust bröd över elden. Lite mer exempel på vad som erbjuds är färskt bröd, olika juicer, hållbarhetsmjölk, sylter, marmelader, havregryn, chokladdryck, olika flingor, mjukost och kaviar. (Vissa avvikelser kan förekomma)

Detta ingår som bas i alla bokningar
Över kolarkoja ingår uppblåsbart liggunderlag och fårskinn att sova på, stearin och värmeljus, tändstickor, braständare, ved, lån av köksutrustning, rundvandring vid incheckningen, tillgång till samlingslokal. Frukost och bastu ingår. Ta med sovsäck och kudde själv 1/5-5/11. Om du har bokat timmerstugan ingår färdigtbäddat med täcke, kudde och sängkläder.

Toalett och dusch
I Kolarbyn finns utedass med papper, vatten och tvål. Vi har ingen dusch men ta gärna ett dopp i Skärsjön, många bastar och värmer vatten i den flytande bastun. Borsta tänder och tvätta ansiktet gör man i bäcken.

Elektricitet och färskvatten
Det finns ingen elektricitet alls i Kolarbyn, istället använder vi värmeljus och stearinljus (100% stearin). Varje kolarkoja har även en vedeldad kamin för uppvärmning. Dricksvatten finns att hämta i vår fina skogskälla en bit bort i skogen.

Sopor och skräp
Givetvis finns sopsortering i Kolarbyn och vi arbetar med att återvinna det vi förbrukar. Vi har en uttalad miljöpolicy och hoppas att alla våra gäster vill jobba för en renare natur med oss. Vänligen lägg allt avfall vid anvisad plats så tar vi hand om detta efteråt.

Hundar
Hundar är välkomna i Kolarbyn och i kolarkojorna. Vi ber er dock hålla koll så att de inte gräver fula gropar i marken eller stör de vilda djuren i området. Husdjur får tyvärr inte följa med på guidade turer. Under 2018 kommer vi försöka erbjuda komposterbara bajspåsar så vi inte kan sopsortera vanliga och använda hundpåsar i Kolarbyn.

Om en olycka inträffar
I Kolarbyn finns en förbandslåda i förrådet och värdar/guider är utbildade i Första Hjälpen och HLR. Närmaste vårdcentral är Skinnskatteberg (3 km) akutmottagning och lasarett i Västerås (60 km). Vid brand, skada eller annan akut fara, ring 112. Kontakta även värden i Kolarbyn.

Roddbåt & Kanoter
I Kolarbyn finns en roddbåt och 6 kanoter för uthyrning. I priset ingår även flytvästar. Vill du så finns det en karta över Skärsjön att låna. Du hyr båten eller kanoterna för en hel eller halv dag.

Bastu
I Kolarbyn finns en vedeldad bastuflotte att hyra privat, med plats för max 8 personer. Bastu att dela med andra ingår i din vistelse i Kolarbyn.

Vanligt ställda frågor

Jag har aldrig sovit i tält eller liknande och kan inte tända en eld, kan jag besöka Kolarbyn?
Det som är så bra med Kolarbyn är att allt finns här redan! Om du inte har utrustning så kan du hyra sovsäck och allt du behöver för matlagning går att låna. Vi visar dig rundturen hur du hugger ved och hur du tänder en eld och hjälper dig att tända en eld i din koja om du är osäker och det är kallt ute.

Det är så kallt ute – kommer jag att frysa?
Vi rekommenderar alltid att ta med varma kläder för kalla kvällar och nätter. Du eldar i eldstaden som finns i kojan och det kan bli väldigt varmt inne i kojan, om du vill.

Vad innebär ”enklare” måltider som lunch och middag?
Ni får välja matvaror ut vårt förråd och då vi inte har el eller kylskåp så kan vi inte erbjuda färskvaror. Exempel på vad vi kan ha i förrådet: Ägg, mjöl för (blåbärs)pannkakor och (svamp)paj, olika konserver som soppor, pastasåser, pesto, bönor, pasta, ris, nudlar, rotfrukter, morötter, potatis, paprika, lök, vitlök, chilli, ingefära, kålrot mm.

Vad ingår i viltmiddagen i paketet ”Romantiskt äventyr”?
I vår omtyckta picknickkorg med viltmiddag ingår så närproducerat och ekologiskt producerade matvaror som möjligt. Korgen innehåller vinglas, bestick, servetter, skärbräda och mumsig vildsvinswrap, två sorters ost, kex, korv, vindruvor, choklad och cider.

Jag försöker boka en övernattning i Kolarbyn i helgen men datumet verkar inte finnas tillgängligt. Har ni några extra rum som inte finns med i bokningssystemet, som man kan boka med er direkt?
Vi har 11 kojor, 1 timmerstuga och 3 trädtält så det blir snabbt fullbokat på populära datum. Försök hitta ett annat datum, vi har tyvärr inga extra kojor utanför bokningssystemet.

Hur många kan man sova i en kolarkoja?
2 vuxna och 1 barn under 13år och 1 barn under 3år, eller 1 vuxen och två barn (1 ett barn under 3år). Varje koja har 2 britsar och i vissa kojor finns en skiva att lägga mellan britsarna där barn upp till 13år kan sova. Det kan upplevas trångt i vissa kojor.

Hur många sover man i timmerstugan?
2 personer och ett barn under 3 år.

Varför kan jag inte boka bara en natt i juli?
Under perioden 15/6-31/8 så går det bara att boka minimum 2 nätter. Vi vet att många gäster uppskattar minst 2 nätter för att få ned tempot och komma in i Kolarbynlunket.

Varför måste jag boka till att jag inte är medlem i STF?
Angivna priser på webben är om du är STF-medlem. STF-medlemmar har 50 kr rabatt/natt för vuxna och 25 kr/natt per barn. Vill du bli medlem i STF: Bli medlem i STF. Du kan också lösa medlemskap när du kommer till oss.

Vad är ett hängande trädtält?
Under sommarmånaderna erbjuder vi @Tentsile trädtält där man kan sova ca 1,5m över marken. Det är relativt lätt att komma i och ur tälten. Tälten har myggnät och ni har fin utsikt samt i 2-mannatälten kan ni ”cabba” av och ligga under barn himmel och sova. (med myggnät). Trädtälten har plats för 2-4 personer.

Hur många kan man vara i en kanot?
Ni kan sitta 2 vuxna och 1-2 barn.

Har ni flytvästar till små barn eller icke simkunniga?
Vi har räddningsvästar från 15 kg och paddelvästar för vuxna.

Jag vill vara med i på en aktivitet men det anordnas ingen på det datumet som jag ankommer 
Tyvärr kan vi inte erbjuda aktiviteter för enskilda gäster utöver de som finns inplanerade. Men du är välkommen att höra av dig till oss om ni är fler än 6 personer så kanske vi kan ordna en gruppaktivitet för er.

FOTOGALLERI

FOTOGALLERI

OMDÖMEN FRÅN VÅRA GÄSTER

  One of the best things I've done
Excellent place! I will 100 percent returning in the future (hopefully not too distant)!
/av Joe, 2015-06-10

  Jag har rest jorden runt men fick en av de bästa upplevelserna någonsin i kolarbyn. Vackert som en saga…
/av Josefine, 2014-12-08

  Underbart!
Andra vistelsen vid Kolarbyn och lika nöjda denna gång. Alla borde uppleva en åtminstone en natt i Kolarbyn! Jag skriver det motvilligt, eftersom jag skulle vilja ha det för mig själv! Frukosten var värt varenda krona!
/av Wes, 2015-09-28

VI ÄR MÄRKTA MED

VI ÄR MÄRKTA MED