Loading...
Praktisk Information Kolarbyn 2018-08-02T17:37:39+00:00

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får

I Kolarbyn finns varken elektricitet eller rinnande vatten. Här somnar du gott framför den sprakande eldstaden och vaknar upp till vacker fågelsång. Tystnad, vildmark och spännande skogsupplevelser finns bara ett par timmar från storstadens myller.

Vandrarhemmet är en samling kolarkojor mitt i granskogen. Här finns tolv kolarkojor med två britsar försedda med uppblåsbart liggunderlag och fårskinnsfällar. Alla kolarkojor har vedeldad kamin och du hugger själv din egen ved och kan plocka blåbär direkt på taket. En familjekoja med plats för hela familjen eller kompisgänget. Timmerstuga färdigbäddad med dubbelsäng. Under sommaren finns tre hängande trädtält (Tentsile).

I området finns goda möjligheter för friluftsliv och fina fiskesjöar, grillplatser och härliga vandringsleder. Vandrarhemmet är en logianläggning byggd av naturmaterial. En del av intäkterna som kommer in till STF Kolarbyn går direkt till bevarande av natur och kulturvärden i form av olika projekt. Ett besök på vandrarhemmet blir en spännande och mysig naturupplevelse för både stora och små.

Vid ankomst
Ni har tillgång till era kolarkojor från kl 14 ankomstdagen till och med kl 11 avfärdsdagen. Kolarbyn har ingen bemannad reception men en värd/guide möter er i receptionen för incheckning mellan 14.00-15.00. Meddela oss om ni blir sena.

Parkering
Ni parkerar ca 75 m från kolarkojorna och det finns gott om parkeringar tillgängliga.

Packlista och utrustning
Vi rekommenderar att du tar med dig vädertåliga kläder och skor, varma kläder för kyliga kvällar, powerbank, sovsäck, kudde, kamera, kikare, badkläder, handduk, vattenflaska och snacks. Sovsäcksutrustning kan även hyras (sovsäck, liten kudde och lakan).

Mat och tillagning
I Kolarbyn finns flera grillplatser för matlagning, varav två har utsikt över Skärsjön. Vi erbjuder enklare lunch/middag till självservering  – vi ordnar matvarorna och du lagar maten. Gör dina egna välgräddade pannkakor med sylt, koka pasta med diverse goda pastasåser eller pesto. Kryddor, olja och vissa såser finns tillgängliga.

Du kan välja att ta med din mat själv. (vi rekommenderar det varmt, men vi erbjuder även enklare måltider om ni inte har möjlighet) Kastruller, stekpannor och matlagningsutrustning finns att låna i köksförrådet. Närmsta mataffär finns i Skinnskatteberg om ni skulle vilja handla något, ca 4 km. Middag/lunch och frukost ingår i vissa guidade turer och paketerbjudanden.

En ekologisk frukost för självservering erbjuds alla dagar maj till november.
Frukosten finns att hämta i vårt frukostförråd och gästen själv startar en brasa vid någon av eldstäderna och kokar sin egen gröt, steker ägg, rör ihop pannkakssmet, kokar kaffe/te och rostar mörk eller ljust bröd över elden. Lite mer exempel på vad som erbjuds är färskt bröd, olika juicer, hållbarhetsmjölk, sylter, marmelader, havregryn, chokladdryck, olika flingor, mjukost och kaviar. (Vissa avvikelser kan förekomma)

Detta ingår som bas i alla bokningar
I övernattningen kolarkoja ingår uppblåsbart liggunderlag och fårskinn att sova på, stearin och värmeljus, tändstickor, braständare, ved, lån av köksutrustning, rundvandring vid incheckningen, tillgång till samlingslokal. Frukost och bastu ingår. Ta med sovsäck och kudde själv december till mars. Om du har bokat timmerstugan ingår färdigtbäddat med täcke, kudde och sängkläder.

Toalett och dusch
I Kolarbyn finns utedass med papper, vatten och tvål. Vi har ingen dusch men ta gärna ett dopp i Skärsjön, många bastar och värmer vatten inne i den flytande bastun. Borsta tänder och tvätta ansiktet gör man i bäcken.

Elektricitet och färskvatten
Det finns ingen elektricitet alls i Kolarbyn, istället använder vi värmeljus och stearinljus. Varje kolarkoja har även en vedeldad kamin för uppvärmning. Dricksvatten finns att hämta i vår fina skogskälla en bit bort i skogen.

Sopor och skräp
Givetvis finns sopsortering i Kolarbyn och vi arbetar med att återvinna det vi förbrukar. Vi har en uttalad miljöpolicy och hoppas att alla våra gäster vill jobba för en renare natur med oss. Vänligen lägg allt avfall vid anvisad plats så tar vi hand om detta efteråt.

Hundar
Hundar är välkomna i Kolarbyn och i kolarkojorna. Vi ber er dock hålla koll så att de inte gräver fula gropar i marken eller stör de vilda djuren i området. Husdjur får tyvärr inte följa med på guidade turer. Vi försöker alltid erbjuda komposterbara bajspåsar då vi inte kan sopsortera dessa i plast. Fråga gärna värden om var du kan göra av påsen, när du checkar in.

Om en olycka inträffar
I Kolarbyn finns en förbandslåda i förrådet och värdar/guider är utbildade i Första Hjälpen och HLR. Närmaste vårdcentral är Skinnskatteberg (3 km) akutmottagning och lasarett i Västerås (60 km). Vid brand, skada eller annan akut fara, ring 112. Kontakta även värden i Kolarbyn.

Roddbåt & Kanoter
I Kolarbyn finns en roddbåt, 6 kanoter och 2 kajaker för uthyrning. I priset ingår även flytvästar. Vill du så finns det en karta över Skärsjön att låna. Du hyr båten eller kanoterna för en hel eller halv dag.

Bastu
I Kolarbyn finns en vedeldad bastuflotte att hyra privat, med plats för max 8 personer. Bastu att dela med andra ingår i din vistelse i Kolarbyn.

Vanligt ställda frågor

Jag ska på bröllop och skulle vilja köpa ett presentkort
Du kan självklart köpa presentkort i Kolarbyn! Du mailar till info@kolarbyn.se och berättar vad för upplevsle du vill ge bort eller vilken summa du önskar ge bort. Vi skickar dig presentkortet inom kort. Du betalar sedan via faktura som skickas till dig inom 1 vecka. Under vintern 2018/19 kommer vi att kunna erbjuda ett enklare sätt att beställa presentkort via webbsidan och betala direkt och få kortet skickat direkt med vändande post.

Jag har aldrig sovit i tält eller liknande och kan inte tända en eld, kan jag besöka Kolarbyn?
Det som är så bra med Kolarbyn är att allt finns här redan! Om du inte har utrustning så kan du hyra sovsäck och allt du behöver för matlagning går att låna. Vi visar dig rundturen hur du hugger ved och hur du tänder en eld och hjälper dig att tända en eld i din koja om du är osäker och det är kallt ute.

Det är så kallt ute – kommer jag att frysa?
Vi rekommenderar alltid att ta med varma kläder för kalla kvällar och nätter. Du eldar i eldstaden som finns i kojan och det kan bli väldigt varmt inne i kojan, om du vill.

Vad innebär ”enklare” måltider som lunch och middag?
Ni får välja matvaror ut vårt förråd och då vi inte har el eller kylskåp så kan vi inte erbjuda färskvaror. Exempel på vad vi kan ha i förrådet: Ägg, mjöl för (blåbärs)pannkakor och (svamp)paj, olika konserver som soppor, pastasåser, pesto, bönor, pasta, ris, nudlar, rotfrukter, morötter, potatis, paprika, lök, vitlök, chilli, ingefära, kålrot mm. Olja och kryddor.

Vad ingår i viltmiddagen i paketet ”Romantiskt äventyr”?
I vår omtyckta picknickkorg med viltmiddag ingår så närproducerat och ekologiskt producerade matvaror som möjligt. Korgen innehåller vinglas, bestick, servetter, skärbräda och mumsig vildsvinswrap, två sorters ost, kex, korv, vindruvor, choklad och cider.

Vi är ett par kompisar, kan vi boka paketet ”Romantiskt äventyr” utan romantik?
Paketet är mycket omtyckte och passar självklart för alla gäster och vi kan verkligen rekommendera att välja detta paket för att ha en god middagskorg väntandes i kojan när ni kommer.

Jag försöker boka en övernattning i Kolarbyn i helgen men datumet verkar inte finnas tillgängligt. Har ni några extra rum som inte finns med i bokningssystemet, som man kan boka med er direkt?
Vi har 12 kojor, 1 timmerstuga och 3 trädtält så det blir snabbt fullbokat på populära datum. Försök gärna hitta ett annat datum, vi har tyvärr inga extra kojor utanför bokningssystemet.

Varför är det så mycket dyrare att boka Kolarbyn via Booking.com och Expedia?
Om ni bokar er vistelse via Booking.com och Expedia eller andra bokningssidor så ingår fler tillval och ibland att du måste boka minst 2 nätter. Önskar du en övernattning utan detta så ber vi dig boka via vår webbsida där du kan välja att lägga till kanoter och middagar till exempel.

Hur många kan man sova i en kolarkoja?
2 vuxna och 1 barn under 13år eller 1 barn under 3år, eller 1 vuxen och 2 barn. Varje koja har 2 britsar och i vissa kojor finns en skiva att lägga mellan britsarna där barn upp till 13år kan sova. Det kan upplevas trångt i vissa kojor om om ni ösnkar sova 2 vuxna och 2 barn..

Hur många sover man i timmerstugan?
2 personer och ett barn under 3 år.

Varför måste jag boka till att jag INTE är medlem i STF?
Angivna priser på webben är om du är STF-medlem. STF-medlemmar har 50 kr rabatt/natt för vuxna och 25 kr/natt per barn. Vill du bli medlem i STF: Bli medlem i STF. Du kan också lösa medlemskap när du kommer till oss.

Vad är ett hängande trädtält?
Under sommarmånaderna erbjuder vi @Tentsile trädtält där man kan sova ca 1,5m över marken. Det är relativt lätt att komma i och ur tälten. Tälten har myggnät och ni har fin utsikt samt i 2-mannatälten kan ni ”cabba” av och ligga under barn himmel och sova. (med myggnät). Trädtälten har plats för 2 och 3-4 personer.

Hur många kan man vara i en kanot?
Ni kan sitta 2 vuxna och 1-2 barn.

Hur sitter man i kajakerna?
Våra kajker är så kallade fiske- eller ”sit on top”-kajaker. Man sitter alltså inte nere i ett hål. De är mycket stabila och roliga att paddla. Ni kan sitta 2 vuxna och 1 barn eller 1 hund i 2-mannakajaken och 1 person från 6 år i 1-mannakajaken.

Har ni flytvästar till små barn eller icke simkunniga?
Vi har räddningsvästar från 15 kg och paddelvästar för vuxna. Vi har även möjlighet att erbjuda hundflytväst i viss storlek.

Jag vill vara med i på en aktivitet men det anordnas ingen på det datumet som jag ankommer 
Tyvärr kan vi inte erbjuda aktiviteter för enskilda gäster utöver de som finns inplanerade. Men du är välkommen att höra av dig till oss om ni är fler än 6 personer så kanske vi kan ordna en gruppaktivitet för er.

Jag vill boka in mig på älg- bäver och varg-safari hos er
Ibland kan det kännas som att Kolarbyn eco-lodge och Wildsweden är samma företag, men ni bokar övernattningen i Kolarbyn och safarin via Wildsweden. Ni bokar safari enklast via denna länk: https://wildsweden.rezdy.com/?agentCode=KOLARBYNECOLODGEMALIN

Jag vill bara boka kanoter och bastun, hyr ni ut dessa?
Tyvärr kan vi bara erbjuda övernattande gäster att använda våra kanoter och bastun. Men du kan te.x boka in dig som en grupp och abbonera Kolarbyn.

FOTOGALLERI

FOTOGALLERI

OMDÖMEN FRÅN VÅRA GÄSTER

  One of the best things I've done
Excellent place! I will 100 percent returning in the future (hopefully not too distant)!
/av Joe, 2015-06-10

  Jag har rest jorden runt men fick en av de bästa upplevelserna någonsin i kolarbyn. Vackert som en saga…
/av Josefine, 2014-12-08

  Underbart!
Andra vistelsen vid Kolarbyn och lika nöjda denna gång. Alla borde uppleva en åtminstone en natt i Kolarbyn! Jag skriver det motvilligt, eftersom jag skulle vilja ha det för mig själv! Frukosten var värt varenda krona!
/av Wes, 2015-09-28

VI ÄR MÄRKTA MED

VI ÄR MÄRKTA MED