Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får

I Kolarbyn finns varken elektricitet eller rinnande vatten. Här somnar du gott framför den sprakande eldstaden och vaknar upp till vacker fågelsång. Tystnad, vildmark och spännande skogsupplevelser finns bara ett par timmar från storstadens myller.

Vandrarhemmet är en samling kolarkojor mitt i granskogen. Här finns 12 kolarkojor med 2 ordinarie bäddar + 1 extra bädd för barn under 12år. 1 större familjekoja med plats för hela familjen eller kompisgänget med 6 ordinarie bäddar. 1 storkoja med plast för 2 vuxna och 2 barn. Timmerstuga f(kommer att byggas om inför 2020). Alla kojor har britsar försedda med uppblåsbart liggunderlag och fårskinnsfällar. Alla kolarkojor har vedeldad kamin och du hugger själv din egen ved för värme.

I området finns goda möjligheter för friluftsliv, fina fiskesjöar, grillplatser och härliga vandringsleder. Vandrarhemmet är en logianläggning byggd av naturmaterial. En del av intäkterna som kommer in till Kolarbyn går direkt till bevarande av natur och kulturvärden i form av olika projekt. Ett besök på vandrarhemmet blir en spännande och mysig naturupplevelse för både stora och små.

Vid ankomst
Ni har tillgång till era kolarkojor från kl. 14 ankomstdagen till och med kl. 11 avresedagen. Kolarbyn har ingen bemannad reception men en värd/guide möter er i receptionen för incheckning mellan 14.00-15.00. Meddela oss om ni blir sena.

Parkering
Ni parkerar ca 75 m från kolarkojorna och det finns gott om parkeringar tillgängliga.

Packlista och utrustning
Vi rekommenderar att du tar med dig vädertåliga kläder och skor, ombyte, varma kläder för kalla nätter (mössa och underställ), sovsäck, kudde, ficklampa (pannlampa) powerbank, badkläder, handduk, vattenflaska, snacks. Sovsäcksutrustning kan även hyras (sovsäck, liten kudde och lakan).

Mat och tillagning
I Kolarbyn finns flera grillplatser för matlagning, varav två har utsikt över Skärsjön. Vi erbjuder enkel, rustik lunch/middag till självservering  – vi ordnar matvarorna och du lagar maten. Gör dina egna välgräddade pannkakor med sylt, koka pasta och välj pastasås. Kryddor, olja och vissa såser finns tillgängliga.
Vi rekommenderar att ni tar med egen mat, men vi erbjuder även enklare måltider om ni inte har möjlighet, tex om du inte reser med bil. Kastruller, stekpannor och matlagningsutrustning finns att låna i köksförrådet. Närmsta mataffär finns i Skinnskatteberg om ni skulle vilja handla något, ca 4 km. Middag/lunch och frukost ingår i vissa guidade turer och paketerbjudanden.

En ekologisk frukost för självservering erbjuds alla dagar (april till november) 
Frukosten finns att hämta i vårt frukostförråd och gästen själv startar en brasa vid någon av eldstäderna och kokar sin egen gröt, steker ägg, rör ihop pannkakssmet, kokar kaffe/te och rostar mörk eller ljust bröd över elden. Lite mer exempel på vad som erbjuds är färskt bröd, olika juicer, hållbarhetsmjölk, sylter, marmelader, havregryn, chokladdryck, olika flingor och mjukost. (Vissa avvikelser kan förekomma)

Detta ingår som bas i alla bokningar
Logi i kolarkoja. Ekologisk frukost som ni själva lagar över elden och hämtar matvarorna i vårt frukostförråd. Under er vistelse har ni tillgång till vår flytande bastu (2h) som ni värmer upp själva och delar med andra gäster (privat bastu kan bokas) Ved att hugga för att elda med, färskvatten att hämta ur vår kallkälla, tillgång till eldstäder att grilla och laga mat på, tändstickor, ljus, köksutrustning för matlagning över eld, diskmöjligheter vid bäcken, sopsortering, tillgång till sittplatser i vår mysiga samlingsmila med eldstad och levande ljus.

Toalett och dusch
I Kolarbyn finns utedass med papper, vatten och tvål. Vi har en enklare dusch där du värmer ditt duschvatten över elden eller ta gärna ett dopp i Skärsjön. Många bastar och värmer vatten inne i den flytande bastun för att sedan skölja av sig med. Borsta tänder och tvätta ansiktet gör man i bäcken.

Elektricitet och färskvatten
Det finns ingen elektricitet alls i Kolarbyn, istället använder vi stearinljus. Tänk på att ha med en välladdad mobiltelefon eller en powerbank, om du vill ta många foton. Varje kolarkoja har även en vedeldad kamin för uppvärmning och sljusstakar. Dricksvatten finns att hämta i vår fina skogskälla en bit bort i skogen.

Sopor och skräp
Givetvis finns sopsortering i Kolarbyn och vi arbetar med att återvinna det vi förbrukar. Vi har en uttalad miljöpolicy och hoppas att alla våra gäster vill jobba för en renare natur med oss. Vänligen lägg allt avfall vid anvisad plats så tar vi hand om detta efteråt. Tillhör du en grupp är det extra viktigt att ta reda på och sortera alla era sopor. Alternativt – ta med tomburkar, flaskor och lådor hem. Kolarbyn har ingen sophämting utan kör alla sopr till återvinningen själva och vi är tacksamma för all hjälp med sorteringen vi kan få.

Hundar
Hundar är välkomna i Kolarbyn och i kolarkojorna. Självklart tar vi upp efter vår hund, även om det är en undaskymd plats. I kolarbyn finns inga givna stigar. Vi ber er hålla koll så att de inte kissar på byggnader och träd i området eller gräver fula gropar i marken. Hunden ska hållas kopplad så de inte stör de vilda djuren i området eller andra gäster. Vi försöker alltid erbjuda komposterbara bajspåsar då vi inte kan sopsortera dessa i plast. Fråga gärna värden om var du kan slänga bajspåsen. Ta med en pläd eller bädd till din hund att sova på, vi vill inte att hunden ska sova i sängen med respekt för andra gäster som kommer efter dig.

Om en olycka inträffar
I Kolarbyn finns en förbandslåda i förrådet och värdar/guider är utbildade i Första Hjälpen och HLR. Närmaste vårdcentral är Skinnskatteberg (3 km) akutmottagning och lasarett i Västerås (60 km). Vid brand, skada eller annan akut fara, ring 112. Kontakta även värden i Kolarbyn.

Roddbåt & Kanoter
I Kolarbyn finns 1 roddbåt och 6 kanoter. I priset ingår lån av paddlar och flytvästar. Vill du så finns det en karta över Skärsjön att låna. Du hyr kanoterna för en halv dag och roddbåten för en hel dag.

Bastu
Vår bastu delar du med andra och ingår i din vistelse i Kolarbyn. Du kan också hyra bastun privat. Du kan välja att boka privat bastu vid tre tillfällen varje dygn och betalar för den privata bastun per koja. Du bokar vid bokningstillfället, eller skickar ett mail till oss senast 1 dag innan ankomst.

Vanligt ställda frågor

Jag försöker boka en övernattning i Kolarbyn en helg i sommar men datumet verkar inte finnas tillgängligt. Är det verkligen fullbokat så många helger?
Under 2020 har vi följt vår magkänsla att vi vet av erfarenhet och feedback från våra gäster att en perfekt vistelse i Kolarbyn bör vara minst 2 nätter. Därför har i årvalt att låsa nästan alla helger till att endast vara bokningsbara för minst 2 nätter samt för våra 2-dagarspaket och kurser. Vill du stanna endast 1 natt går det bra att boka en vardag.

Jag ska på bröllop och skulle vilja köpa ett presentkort
Du kan självklart köpa presentkort i Kolarbyn! På startsidan så hittar du en länk att beställa ditt presentkort via. Du får det skickat till din mailadress inom 3 minuter och kan skriva ut presentkortet på din skrivare. Hör av v dig om du vill ha hjälp att skapa ett passande paket för mottagaren.

Jag har aldrig sovit i tält eller liknande och kan inte tända en eld, kan jag besöka Kolarbyn?
Det som är så bra med Kolarbyn är att allt finns här redan! Om du inte har utrustning så kan du hyra sovsäck och allt du behöver för matlagning går att låna. Vi visar dig under rundturen hur du hugger ved och hur du tänder en eld och hjälper dig att tända en eld i din koja om du är osäker och det är kallt ute.

Det är så kallt ute – kommer jag att frysa?
Vi rekommenderar alltid att ta med varma kläder för kalla kvällar och nätter, mössa och ylleunderställ. Du eldar i eldstaden som finns i kojan och det kan bli väldigt varmt inne i kojan, om du vill. De flesta eldar faktiskt för mycket och för varmt och lär sig snabbt till nästa natt att minska på värmen.

Vad innebär ”enklare” måltider som lunch och middag?
Ni får välja matvaror ut vårt förråd och då vi inte har el eller kylskåp så kan vi inte erbjuda färskvaror. Exempel på vad vi kan ha i förrådet: Ägg, mjöl för (blåbärs)pannkakor och (svamp)paj, olika konserver som soppor, pastasåser, pesto, bönor, pasta, ris, nudlar, rotfrukter, morötter, potatis, paprika, lök, vitlök, chilli, ingefära, kålrot mm. Olja och kryddor. (vissa ändringar kan förekomma)

Vad ingår i viltmiddagen i paketet ”Romantiskt äventyr”?
I vår omtyckta picknickkorg med viltmiddag ingår så närproducerat och ekologiskt producerade matvaror som möjligt. Korgen innehåller vinglas, bestick, servetter, skärbräda och mumsig vildsvinswrap, två sorters ost (blåmögelost och brie) kex, korv, vindruvor, choklad och cider. (vi kan tyvärr inte erbjuda ett fullgott veganskt alternativ, men självklart gluten- och laktosfritt)

Vi är veganer och vill boka paketet ”Romantiskt äventyr”
I vår omtyckta picknickkorg med viltmiddag ingår så närproducerat och ekologiskt producerade matvaror som möjligt. Vi försöker att så långt som möjligt möta våra gästers önskningar och vi kan erbjuda ett smarrigt vegetariskt alternativ, men vaganskt alternativ kan kännas lite knapphändigt då produkterna i korgen baseras på närproducerat, mestadels med mjölkprodukter och kött. Vi rekommenderar dig med vegansk diet, att ta med egen god mat som ni själva har valt och sedan lägga till sovsäckar och kanot för att få motsvarande paket och för er bästa matupplevelse.

Vi är ett par kompisar, kan vi boka paketet ”Romantiskt äventyr” utan romantik?
Paketet är mycket omtyckt och passar självklart för alla gäster och vi kan verkligen rekommendera att välja detta paket för att ha en god middagskorg väntandes i kojan när ni kommer. (Romantiken får man stå för själv) =)

Jag försöker boka en övernattning i Kolarbyn i helgen men datumet verkar inte finnas tillgängligt. Har ni några extra rum som inte finns med i bokningssystemet, som man kan boka med er direkt?
Vi har ”bara” 13 kojor och 1 timmerstuga så det blir snabbt fullbokat på populära datum. Försök gärna hitta ett annat datum, vi har tyvärr inga extra kojor utanför bokningssystemet.

Vi har bokat in hos i Kolarbyn med ankomst på fredag, men vi jobbar och hinner inte till incheckningen kl. 14, kan vi hämta nyckeln någon stans när vi kommer?
Tyvärr har vi inga nycklar i Kolarbyn, men det finns alltid en lösning för sen ankomst. Maila oss på info@kolarbyn.se så löser vi det. Ni behöver en anvisning till er koja samt en rundvandring så ni hittar allt. Vi vill dock att ni kommer i skälig tid, i respekt för vår personal som behöver gå hem.

Hur många kan man sova i en kolarkoja?
2 vuxna och 1 barn, 0-12 år eller 1 vuxen och 2 barn. Varje koja har 2 britsar och i vissa kojor finns en skiva att lägga mellan britsarna där barn upp till 12år kan sova. Det kan upplevas trångt i vissa kojor om ni ändå önskar sova 2 vuxna och 2 små barn. Är ni 4 personer eller fler så rekommenderar vi Storkojan eller Familjekojan.

Hur många kan man sova timmerstugan?
Timmerstigan kommer inför sommaren 2020 att byggas om så att det finns plats för 4-6 personer. Den kommer troligen även ändra skepnad och bli mer som en semesterstuga med bord, diskmöjligheter och eget dass.

Varför måste jag lägga till att jag INTE är medlem i STF?
Angivna priser på webben är om du är STF-medlem. STF-medlemmar har 50 kr rabatt/natt för vuxna och 25 kr/natt per barn. Vid incheckningen ber vi er visa ert medlemskort i STF, eller betala 50kr/vuxen eller /25kr/barn och natt om ni inte redan gjort detta i er bokning.

Vad är ett hängande trädtält?
Under sommarmånaderna erbjuder vi Tentsile trädtält där man kan sova ca 1,5 meter över marken. Det är relativt lätt att komma i och ur tälten. Tälten har myggnät och ni har fin utsikt samt plats för 3 vuxna och 1 barn.

Hur många kan man vara i en kanot?
Ni kan sitta 2 vuxna och 1-2 barn.

Har ni flytvästar till små barn eller icke simkunniga?
Vi har några få räddningsvästar från 15 kg (notera i bokningen om ni önskar dessa) och paddelvästar för vuxna (från 40kg) Vi har även möjlighet att erbjuda hundflytväst i viss storlek.

Jag vill vara med i på en aktivitet men det anordnas ingen på det datumet som jag ankommer 
Tyvärr kan vi inte erbjuda aktiviteter för enskilda gäster utöver de som finns inplanerade. Men du är välkommen att höra av dig till oss om ni är fler än 8 personer, då vi i vissa fall kan ordna en befintlig gruppaktivitet för er. Under tisdagar i juni-september så kan man boka till Bushcraft workshop till sin ordinarie bokning.

Jag vill boka in mig på älg- bäver och varg-safari hos er
Ibland kan det kännas som att Kolarbyn Eco Lodge och WildSweden är samma företag, men ni bokar övernattningen i Kolarbyn och safarin via WildSweden. Ni bokar safari enklast här

Jag vill bara boka kanoter och bastun, hyr ni ut dessa om man inte bor i Kolarbyn?
Tyvärr kan vi bara erbjuda övernattande gäster att använda våra kanoter och bastun. Men du kan te.x boka in dig som en grupp och abbonera hela Kolarbyn.

FOTOGALLERI

FOTOGALLERI

OMDÖMEN FRÅN VÅRA GÄSTER

  One of the best things I've done
Excellent place! I will 100 percent returning in the future (hopefully not too distant)!
/av Joe, 2015-06-10

  Jag har rest jorden runt men fick en av de bästa upplevelserna någonsin i kolarbyn. Vackert som en saga…
/av Josefine, 2014-12-08

  Underbart!
Andra vistelsen vid Kolarbyn och lika nöjda denna gång. Alla borde uppleva en åtminstone en natt i Kolarbyn! Jag skriver det motvilligt, eftersom jag skulle vilja ha det för mig själv! Frukosten var värt varenda krona!
/av Wes, 2015-09-28

VI ÄR MÄRKTA MED

VI ÄR MÄRKTA MED