Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får

I Kolarbyn finns varken elektricitet eller rinnande vatten. Här somnar du gott framför den sprakande eldstaden och vaknar upp till vacker fågelsång. Tystnad, vildmark och spännande skogsupplevelser finns bara ett par timmar från storstadens myller.

Vandrarhemmet är en samling kolarkojor mitt i granskogen. Här finns 12 kolarkojor med 2 ordinarie bäddar + 1 extra bädd för barn under 12år. 1 större familjekoja med plats för hela familjen eller kompisgänget med 6 ordinarie bäddar. 1 storkoja med plats för 2 vuxna och 2 barn. Timmerstugan som har 4 ordinarie bäddar. Alla kojor har britsar försedda med uppblåsbart liggunderlag och fårskinnsfällar. Alla kolarkojor och timmerstugan har vedeldad kamin och du hugger själv din egen ved för värme.

I området finns goda möjligheter för friluftsliv, fina fiskesjöar, grillplatser och härliga vandringsleder. Vandrarhemmet är en logianläggning byggd av naturmaterial. En del av intäkterna som kommer in till Kolarbyn går direkt till bevarande av natur och kulturvärden i form av olika projekt. Ett besök på vandrarhemmet blir en spännande och mysig naturupplevelse för både stora och små.

CORONA
Vi gör allt vi kan för att anpassa verksamheten och kunna välkomna alla gäster. Kolarbyn Eco Lodge är i grunden ett bra ställe att åka till om man vill undvika Corona. Här är det lätt att hålla avstånd till andra människor. Vi är liten anläggning med liten beläggning och du vistas ute i friska luften.
Vi levererar våra middagskorgar paketerade och ni tillreder övriga måltider på egen hand. Ni ska givetvis stanna hemma om ni har sjukdomssymptom, och har ni varit förkylda eller haft sjukdomssymptom så ska ni vara symptomfria i 48 timmar innan ni kommer till oss.

Så har vi anpassat oss med hänsyn till Corona
Vi förstår om det kan kännas osäkert att boka en resa nu under Coronatider, men tänk på
att en vistelse i Kolarbyn tar dig bort från städerna och folksamlingarna.

Vi har gjort en riskanalys och flera anpassningar för att minimera risken för smitta.
Det många gäster undrar över och vad vi gör:
• Tvål, vatten och handsprit finns tillgängligt på fler ställen än tidigare så att du kan tvätta och sprita händerna ofta, även ute i naturen.
• Vi har säkerställt att all mat hanteras med stor omsorg och hänsyn till hygien. Ni äter måltiderna utomhus och tillagar maten själva. Bröd och specerier har portionsförpackats för alla gäster.
• Om du hyr sovsäck så ser vi till att du inte sover i en sovsäck som en annan gäst sovit i senaste veckan. Lakan och örngott tvättas självklart efter varje gäst.
• Vi har 7 eldstäder att laga mat på så det finns gott om utrymme att sprida ut sig på och hitta en egen vrå.
• Vi går igenom alla rutiner och uppmaningar under vår obligatoriska rundtur som du som gäst måste delta i. Tänk på att komma i tid till incheckningen.
• Våra erfarenheter så här långt denna säsong är att våra gäster bryr sig om och respekterar varandra och vi har fått bra och konkret feedback från våra gäster på våra nya rutiner vilket gör att vi på ett säkert sätt kan erbjuda dig en avslappnad vistelse i Kolarbyn.
• Många av våra turer (ridning, safari, bushcraft) går att boka som privata, så att du och ditt sällskap inte behöver vistas tillsammans med andra gäster. Om möjligheten inte finns direkt på hemsidan kan du maila malin@kolarbyn.se

GRATIS AVBOKNING FRAM TILL 1 VECKA FÖRE ANKOMST
Vi erbjuder full återbetalning fram till 1 vecka före ankomst.
Du kan avboka av vilken anledning du vill och vi ställer inga frågor. Det betyder att du kan boka nu och du
avbokar via länken i din bekräftelse, så får du alla pengarna tillbaka, automatiskt.

AV- OCH OMBOKNINGAR
Önskar du byta datum eller typ av koja mailar du oss och vi hjälper dig att byta utan att du betalar avgiften.

AVBOKNING NÄR DET ÄR MINDRE ÄN 1 VECKA KVAR
Du har fri avbokning fram till en vecka före din ankomst. Efter det hänvisar vi dig att kontakta ditt försäkringsbolag för att se om du har rätt till kompensation.

TACK FÖR ATT DU HÖR AV DIG
Mail
Vi får in VÄLDIGT många frågor via mail denna sommar och har svårt att hinna svara inom 24 timmar. Många av de frågor vi får finner du svaret på nedan, läs gärna igenom informationen innan du mailar, om möjligt.
Samtal
Vi svarar på telefonen om vi har möjlighet, men när vi är i skogen, tar hand om våra gäster eller har incheckning så har vi svårt att svara. Vi försöker att ringa tillbaka om möjligt. (vi försöker att finns tillgängliga 10.00-17.00, men har som mest att göra i Kolarbyn 11.00-15.30)

Vid ankomst
Ni har tillgång till era kolarkojor från kl. 14 ankomstdagen till och med kl. 11 avresedagen. 2 dagar före ankomst får du ett mail med påminnelse om våra incheckningstider. Kolarbyn har ingen bemannad reception och en värd/guide möter er vid receptionen för incheckning mellan 14.00-15.30. Vi är väldigt glada om ni respekterar att vår personal inte kan stanna till sen kväll för att checka in dig. Kontakta malin@kolarbyn.se om du undrar över något.

Parkering
Ni parkerar ca 75 m från kolarkojorna och det finns gott om parkeringar tillgängliga.

Packlista och utrustning
Vi rekommenderar att du tar med dig vädertåliga kläder och skor, ombyte, varma kläder för kalla nätter (mössa och underställ), sovsäck, kudde, ficklampa (pannlampa) powerbank, badkläder, handduk, vattenflaska, snacks. Sovsäcksutrustning och handduk kan även hyras (sovsäck, liten kudde och sovsäckslakan).

Mat och tillagning
I Kolarbyn finns 7 grillplatser för matlagning, varav två har utsikt över Skärsjön. Ni kan boka till enkel, rustik lunch/middag till självservering  – vi ordnar matvarorna och du lagar maten. Gör dina egna välgräddade pannkakor med sylt, koka pasta och välj pastasås. Kryddor, olja och vissa såser finns tillgängliga.
Vi rekommenderar annars att ni tar med egen mat. Kastruller, stekpannor och matlagningsutrustning finns att tillgå i köksförrådet. Närmaste mataffär finns i Skinnskatteberg om ni skulle vilja handla något, ca 4 km. Middag/lunch och frukost ingår i vissa guidade turer och paketerbjudanden.

En ekologisk frukost för självservering erbjuds alla dagar under sommarsäsongen
Frukosten finns att hämta i vårt frukostförråd och du som gäst startar själv en brasa vid någon av eldstäderna och kokar sin egen gröt, steker ägg, rör ihop pannkakssmet, kokar kaffe/te och rostar mörkt eller ljust bröd över elden. Lite mer exempel på vad som erbjuds är färskt bröd, olika juicer, hållbarhetsmjölk, sylter, marmelader, havregryn, chokladdryck, olika flingor och mjukost. (Vissa avvikelser kan förekomma)

Detta ingår som bas i alla bokningar
Logi i kolarkoja. Ekologisk frukost som ni själva lagar över elden och hämtar matvarorna i vårt frukostförråd. Under er vistelse har ni tillgång till vår flytande bastu (2h) som ni värmer upp själva och delar med andra gäster (privat bastu kan bokas) Ved att hugga för att elda med, färskvatten att hämta ur vår kallkälla, tillgång till eldstäder att grilla och laga mat på, tändstickor, ljus, köksutrustning för matlagning över eld, diskmöjligheter vid bäcken, sopsortering, tillgång till sittplatser i vår mysiga samlingsmila med eldstad och levande ljus.

Toalett och dusch
I Kolarbyn finns utedass med toapapper, vatten och tvål. Vi har en enklare dusch där du värmer ditt duschvatten över elden eller ta gärna ett dopp i Skärsjön. Många bastar och värmer vatten inne i den flytande bastun för att sedan skölja av sig med. Borsta tänder och tvätta ansiktet gör man i bäcken.

Elektricitet och färskvatten
Det finns ingen elektricitet alls i Kolarbyn, istället använder vi stearinljus. Tänk på att ha med en välladdad mobiltelefon eller en powerbank, om du vill ta många foton. Varje kolarkoja har även en vedeldad kamin för uppvärmning och ljusstakar. Färskvatten finns att hämta i vår fina källa en bit bort i skogen samt i vår fina bäck.

Sopor och skräp
Givetvis finns sopsortering i Kolarbyn och vi arbetar med att återvinna det vi förbrukar. Vi har en uttalad miljöpolicy och hoppas att alla våra gäster vill jobba för en renare natur med oss. Vänligen lägg allt avfall vid anvisad plats så tar vi hand om detta efteråt. Tillhör du en grupp är det extra viktigt att ta reda på och sorterar alla era sopor själva. Tomburkar, flaskor och lådor tar med hem. Kolarbyn har ingen sophämting utan kör alla sopr till återvinningen själva och vi är förväntar oss att ni hjälper till med sorteringen.

Hundar
Hundar är välkomna i Kolarbyn och i kolarkojorna. Självklart tar ni upp efter er hund, även om det är en undaskymd plats. I kolarbyn finns inga givna stigar. Vi ber er hålla koll så att de inte kissar på byggnader och träd i området eller gräver fula gropar i marken eller tuggar på kojorna. Hunden ska hållas kopplad så de inte stör de vilda djuren i området eller andra gäster. Fråga gärna värden om var du kan slänga bajspåsen och eller om du glömt ta med en egen påse. Ta med en pläd eller bädd till din hund att sova på, vi vill inte att hunden ska sova i sängen med respekt för gäster som kommer efter dig.

Om en olycka inträffar
I Kolarbyn finns en förbandslåda i förrådet och värdar/guider är utbildade i Första Hjälpen och HLR. Närmaste vårdcentral är Skinnskatteberg (3 km) akutmottagning och lasarett i Västerås (60 km). Vid brand, skada eller annan akut fara, ring 112. Kontakta även värden i Kolarbyn.

Roddbåt & Kanoter
I Kolarbyn finns 1 roddbåt och 6 kanoter att boka. I hyran ingår lån av paddlar och flytvästar. Vill du, finns det en karta över Skärsjön att låna. Du hyr kanoterna för en halv dag och roddbåten för en hel dag.

Bastu 
Vår bastu delar du tillsammans med andra och ingår i din vistelse i Kolarbyn. Du kan också hyra bastun privat. Du kan välja att boka privat bastu vid tre tillfällen varje dygn och betalar för den privata bastun per koja. Du gör din reservation vid bokningstillfället.

Vanligt ställda frågor

Jag försöker boka en övernattning i Kolarbyn en helg i sommar men datumet verkar inte finnas tillgängligt. Är det verkligen fullbokat så många helger?
Under 2020 har vi följt vår magkänsla att vi vet av erfarenhet och feedback från våra gäster att en perfekt vistelse i Kolarbyn bör vara minst 2 nätter. Därför har i år valt att låsa nästan alla helger till att endast vara bokningsbara för minst 2 nätter samt för våra 2-dagarspaket och kurser. Vill du stanna endast 1 natt går det bra att boka en vardag och vissa helger.

Vi är en familj med 2 barn och försöker boka en övernattning i Kolarbyn men det verkar inte finnas något ledigt på hela året
Vi har 9 stycken 2-bäddskojor där ni kan sova 2 vuxna och 1 barn under 12år. Söker du på fler än 3 vuxna så kommer du då inte få en träff i kalendern. testa att välja 2 vuxna när du söker så får du upp fler alternativ och kan välja 2 kojor för er familj (eller tex Storkojan eller Familjekojan, dessa bokas oftast upp tidigt)

Jag ska på bröllop och skulle vilja köpa ett presentkort
Du kan självklart köpa presentkort i Kolarbyn! På startsidan så hittar du en länk att beställa ditt presentkort via. Du får det skickat till din mailadress inom 3 minuter och kan skriva ut presentkortet på din skrivare. Hör av v dig om du vill ha hjälp att skapa ett passande paket för mottagaren.

Jag har aldrig sovit i tält eller liknande och kan inte tända en eld, kan jag besöka Kolarbyn?
Det som är så bra med Kolarbyn är att allt finns här redan! Om du inte har utrustning så kan du hyra sovsäck och allt du behöver för matlagning går att låna. Vi visar dig under rundturen hur du hugger ved och hur du tänder en eld och hjälper dig att tända en eld i din koja om du är osäker och det är kallt ute.

Det är så kallt ute – kommer jag att frysa?
Vi rekommenderar alltid att ta med varma kläder för kalla kvällar och nätter, mössa och ylleunderställ. Du eldar i eldstaden som finns i kojan och det kan bli väldigt varmt inne i kojan, om du vill. De flesta eldar faktiskt för mycket och för varmt och lär sig snabbt till nästa natt att minska på värmen.

Vad innebär ”enklare” måltider som lunch och middag?
Ni får välja matvaror ut vårt förråd och då vi inte har el eller kylskåp så kan vi inte erbjuda färskvaror. Exempel på vad vi kan ha i förrådet: Ägg, mjöl för (blåbärs)pannkakor och (svamp)paj, olika konserver som soppor, pastasåser, pesto, bönor, pasta, ris, nudlar, rotfrukter, morötter, potatis, paprika, lök, vitlök, chilli, ingefära, kålrot mm. Olja och kryddor. (vissa ändringar kan förekomma)

Vad ingår i viltmiddagen i paketet ”Romantiskt äventyr”?
I vår omtyckta picknickkorg med viltmiddag ingår så närproducerat och ekologiskt producerade matvaror som möjligt. Korgen innehåller vinglas, bestick, servetter, skärbräda och mumsig vildsvinswrap, två sorters ost (blåmögelost och brie) kex, korv, vindruvor, choklad och cider. (vi erbjuder självklart gluten- och laktosfritt, skriv en kommentar i bokningen så ordnar vi det)

Vi är veganer och vill boka paketet ”Romantiskt äventyr”
I vår omtyckta picknickkorg med viltmiddag ingår så närproducerat och ekologiskt producerade matvaror som möjligt. Vi försöker att så långt som möjligt möta våra gästers önskningar och vi kan erbjuda ett smarrigt vegetariskt alternativ, men vaganskt alternativ kan kännas lite knapphändigt då produkterna i korgen baseras på närproducerat, mestadels med mjölkprodukter och kött. Vi rekommenderar dig med vegansk diet, att ta med egen god mat som ni själva har valt och sedan lägga till sovsäckar och kanot för att få motsvarande paket och för er bästa matupplevelse.

Vi är ett par kompisar, kan vi boka paketet ”Romantiskt äventyr” utan romantik?
Paketet är mycket omtyckt och passar självklart för alla gäster och vi kan verkligen rekommendera att välja detta paket för att ha en god middagskorg väntandes i kojan när ni kommer. (Romantiken får man stå för själv) =)

Jag försöker boka en övernattning i Kolarbyn i helgen men datumet verkar inte finnas tillgängligt. Har ni några extra rum som inte finns med i bokningssystemet, som man kan boka med er direkt?
Vi har ”bara” 13 kojor och 1 timmerstuga så det blir snabbt fullbokat på populära datum. Försök gärna hitta ett annat datum, vi har tyvärr inga extra kojor utanför bokningssystemet.

Vi har bokat in hos i Kolarbyn med ankomst på fredag, men vi jobbar och hinner inte till incheckningen kl. 14, kan vi hämta nyckeln någon stans när vi kommer?
Tyvärr har vi inga nycklar i Kolarbyn, men det finns alltid en lösning för sen ankomst. Maila oss på info@kolarbyn.se så löser vi det. För att bo i Kolarbyn behöver ni en anvisning till er koja samt en rundvandring så ni hittar allt. Vi vill dock att ni kommer i skälig tid, i respekt för vår personal som behöver gå hem.

Hur många kan man sova i en kolarkoja?
2 vuxna och 1 barn, 0-12 år eller 1 vuxen och 2 barn. Varje koja har 2 britsar och i vissa kojor finns en skiva att lägga mellan britsarna där barn upp till 12år kan sova. Det kan upplevas trångt i vissa kojor om ni ändå önskar sova 2 vuxna och 2 små barn. Är ni 4 personer eller fler så rekommenderar vi Storkojan, Familjekojan eller Skogshuggarkojan.

Varför måste jag lägga till att jag INTE är medlem i STF?
Angivna priser på webben är om du är STF-medlem. STF-medlemmar har 50 kr rabatt/natt för vuxna och 25 kr/natt per barn. Vid incheckningen ber vi er visa ert medlemskort i STF, eller betala 50kr/vuxen eller /25kr/barn och natt om ni inte redan gjort detta i er bokning.

Vad är ett hängande trädtält? (ej tillgängligt år 2020)
Under sommarmånaderna har vi erbjudit Tentsile trädtält där man kan sova ca 1,5 meter över marken. Det är relativt lätt att komma i och ur tälten. Tälten har myggnät och ni har fin utsikt samt plats för 3 vuxna och 1 barn.

Hur många kan man vara i en kanot?
Ni kan sitta 2 vuxna och 1-2 barn.

Har ni flytvästar till små barn eller icke simkunniga?
Vi har några få räddningsvästar från 15 kg (notera i bokningen om ni önskar dessa så vi kan ha den förberedd för er) och paddelvästar för vuxna (från 40kg)

Jag vill vara med i på en aktivitet men det anordnas ingen på det datumet som jag ankommer 
Tyvärr kan vi inte erbjuda aktiviteter för enskilda gäster utöver de som finns inplanerade. Men du är välkommen att höra av dig till oss om ni är fler än 8 personer, då vi i vissa fall kan ordna en befintlig gruppaktivitet för er. Under tisdagar i juni-september så kan du boka till Bushcraft workshop på tisdagar till din ordinarie bokning.

Jag vill boka in mig på älg- bäver och varg-safari hos er
Ibland kan det kännas som att Kolarbyn Eco Lodge och WildSweden är samma företag, men ni bokar övernattningen i Kolarbyn och safarin via WildSweden. Ni bokar safari enklast via den här länken: här

Jag vill bara boka kanoter och bastun, hyr ni ut dessa om man inte bor i Kolarbyn?
Tyvärr kan vi bara erbjuda övernattande gäster att använda våra kanoter och bastun. Men du kan te.x boka in dig som en grupp och abbonera hela Kolarbyn.

FOTOGALLERI

FOTOGALLERI

OMDÖMEN FRÅN VÅRA GÄSTER

  One of the best things I've done
Excellent place! I will 100 percent returning in the future (hopefully not too distant)!
/av Joe, 2015-06-10

  Jag har rest jorden runt men fick en av de bästa upplevelserna någonsin i kolarbyn. Vackert som en saga…
/av Josefine, 2014-12-08

  Underbart!
Andra vistelsen vid Kolarbyn och lika nöjda denna gång. Alla borde uppleva en åtminstone en natt i Kolarbyn! Jag skriver det motvilligt, eftersom jag skulle vilja ha det för mig själv! Frukosten var värt varenda krona!
/av Wes, 2015-09-28

VI ÄR MÄRKTA MED

VI ÄR MÄRKTA MED